Konkurs je otvoren do 20. januara; Ilustracija: Mikser
Aktuelno, Konkursi

Poslednji poziv: Prijavite se na konkurs Young Balkan Designers 2022

Pobednike takmičenja očekuje nagrada u vidu učešća na međunarodnoj smotri talenata “Salone Satellite” na Međunarodnom sajmu nameštaja u Milanu 2022.

Organizacija Mikser poziva mlade dizajnere iz Srbije i njenog šireg okruženja, kao i sve druge kreativce do 35 godina starosti, da uzmu učešće u regionalnom konkursu Young Balkan Designers 2022.

Dizajnerska rešenja kao odgovor na ovogodišnju temu – “Life Hacks” – primaju se do 20. januara 2022. godine, a pritom svaki učesnik može da prijavi više projekata popunjavanjem nove elektronske prijave.

Poziv važi za pojedince i timove iz sledećih zemalja: Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Mađarska, Makedonija, Crna Gora, Rumunija, Slovenija, Srbija i Turska.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Pobednici YBD 2009. – prvi nastup na Milanskom sajmu; Foto: Mikser

Dizajnerske prečice ka kvalitetnijem svakodnevnom životu

Konkursom se traga za domišljatim i duhovitim dizajnerskim rešenjima, projektima, predmetima, konceptima, uslugama, scenarijima i izumima koji doprinose zdravom i održivom načinu života i blagostanju korisnika, i pokreću razgovor o alternativnim “dizajnerskim prečicama” (hakovima) ka  kvalitetnijem svakodnevnom životu – kod kuće, u školi ili na poslu, u javnosti, u našim intimnim i zajedničkim prostorima, urbanim i ruralnim sredinama, u našem fizičkom i digitalnom okruženju.

„Ohrabrujemo mlade stvaraoce da razmišljaju van ograničenja masovne, industrijske proizvodnje i otvore put ka samoodrživim, jednostavnim i pristupačnim personalizovanim rešenjima koja pospešuju inkluzivnost i jednakost pružanjem izbora i fleksibilnosti za potrebe različitih korisnika i inspirišu članove porodica, timova i  zajednica da razviju i održe zdrav životni stil, udružuju se i međusobno pomažu“, navodi se u pozivu.

Dizajneri mogu dostaviti inovativna rešenja za nameštaj, osvetljenje, elemente enterijera, predmete za svakodnevnu upotrebu, inovacije urbanog baštovanstva, didaktičke igračke i alate, aksesoare, kancelarijski materijal, školsku opremu, kućni pribor, tekstil, zaštitnu opremu, modnu odeću, inovativne i ekološke materijale i postupke; urbane servise, dizajnerske usluge; digitalna rešenja za unapređivanje svakodnevnog života; inovativni dizajn i scenarije proizvodnje koji nude ekonomski i socijalno održiva rešenja za lokalne probleme, kako u urbanim, tako i u ruralnim sredinama.

Štand YBD 2009. na Milanskom sajmu – Arc Lounge, nominacija za najbolji proizvod; Foto: Mikser

Internacionalni žiri ocenjivaće inovativnost i primenjivost dizajnerskih rešenja pristiglih na konkurs.

Kako se navodi u pozivu, predloženi projekti ne bi trebalo nužno da imaju ambiciju da „ostave trag“, već da pokušaju da redukuju karbonski otisak, uključe promišljanja o principima kružne ekonomije, primene lokalne veštine i resurse, i uključe lokalne aktere u rešavanje problema i proizvodnju, stvarajući pozitivan ekološki, ekonomski, kulturni i društveni uticaj.

Internacionalni žiri koji će ocenjivati inovativnost i primenjivost dizajnerskih rešenja pristiglih na konkurs čine: Marcus Fairs, osnivač i glavni urednik jednog od najrelevantnijih svetskih dizajnerskih portala Dezeen.com iz Velike Britanije, alumnisti platforme Young Balkan Designers, sada ostvareni mladi autori: Ana Kraš, višestruko talentovana umetnica i dizajnerka iz Srbije koja radi i živi u SAD, Vasso AsfiLoukas Angelou, dizajnerski tandem StudioLav iz Grčke koji uspešno gradi karijeru u Velikoj Britaniji, Jovana Zhang Bogdanovic, suosnivačica nagrađivanog dizajnerskog kolektiva Pinwu u Kini koji spaja tradicionalne zanate sa savremenim eksperimentalnim dizajnom, Denis Leo Hegic, dizajner i kustos Berlinske neformalne umetničke scene, osnivač kreativnog studija Supermarket Lab i umetničke manifestacije Unblock Art Fair u Nemačkoj, kao i virtuelnog muzeja Museum of Now.

Štand YBD 2010, drugi nastup na Milanskom sajmu – nominacija za najbolji štand; Foto: Mikser

Beogradska premijera u oktobru

Izabrane pobednike takmičenja Young Balkan Designers 2022 očekuje nagrada u vidu učešća na međunarodnoj smotri talenata “Salone Satellite” na  najistaknutijem svetskom dizajnerskom događaju – Međunarodnom sajmu nameštaja u Milanu 2022, koji se posle dve godine odlaganja zbog pandemije održava od 5. do 10. aprila 2022.

Posle svetske premijere nagrađeni radovi biće predstavljeni domaćoj i regionalnoj publici u Beogradu početkom oktobra 2022, na Mikser festivalu, jednom od najznačajnijih regionalnih festivala kreativnosti i društvenih inovacija.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *