Zgrada Ingrid po projektu studija Zabriskie; Foto: Miloš Martinović
Saloni

Zabriskie osvojio Grand Prix Salona arhitekture za zgradu Ingrid u Novom Sadu

Autori rekonstrukcije hale Novkabela ovenčani su najvažnijom arhitektonskom nagradom u Srbiji. Saznajte ko je još osvojio nagrade.

Novkabelova hala Užara postala je dom programerima kompanije Schneider Electric pre skoro godinu dana. Od tada su se nizale brojne nagrade prvenstveno za energetsku efikasnost zgrade Ingrid, međutim danas je u Jugoslovenskoj Kinoteci dodeljeno i veliko prizanje za autore ove rekonstrukcije.

Poznati beogradski biro Zabriskie, koji potpisuje projekat zgrade Ingrid, osvojio je na 46. Salonu arhitekture Grand Prix čime su autori ovog objekta ovenčani i najvažnijom arhitektonskom nagradom u Srbiji.

To su Milena Katić, Milka Gnjato, Martina Milošević, Ana Ugrinić, Ivan Zuliani, Ksenija Bajagić, Mila Đorđević, Mirjana Lazić i Staša Simenović.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Ingrid by Zabriskie; Foto: Miloš Martinović

Nagrade Salona

Prošle godine je prvi put uvedena nagrada publike, a ovoga puta ovu laskavu titulu osvaja arhitekta Predrag Milutinović iz Mapa Architects za projekat kuće Tolstojeva 42 u Beogradu.

Nagrada Salona za doprinos višeporodičnoj stambenoj arhitekturi otišla je timu Danilo Dangubic Architects za projekat Skew House, dok je nagrada za jednoporodični objekat otišla u ruke A2arhitektura za projekat Kuće RI.

Ove godine dodeljena je i nagrada za doprinos strateškom razvoju nacionalne arhitektonske misli, struke i građene sredine koja je ovog puta otišla za publikaciju Arhitektura za nas, koju potpisuju Božana Lukić, Nebojša Antešević i Tijana Pejić.

Kuća RI na Zlatiboru – A2arhitektura; Foto: Relja Ivanić

Pohvale Salona

Pohvalu 46. Salona arhitekture za enterijer osvojili su Cherry Art Hub (Nevena Vujasinović i Bogdan Milojković) za projekat Parazit Habitat, dok je za inovativnu upotrebu materijala u enterijeru pohvalu osvojio projekat Freya Architects za Chernyi Cooperative Coffee Roasters.

Za kreativnu reprezentaciju konkursnog rešenja pohvalu Salona dobio je tim AKVS za projekat Plodovi dokolice, dok je Studio Taktika osvojio pohvalu za konkurs Studentski grad.

Andrej Josifovski Pijanista osvojio je pohvalu za eksperiment za projekat Zaspanka za razmernik, dok je za negovanje specifičnog arhitektonskog tematskog okvira pohvalu dobio Igor Marić za naslov Estetika arhitekture i urbanizma danas – Zbornik radova.

Pohvalu Salona za studentski rad osvojili su Sofija Spajić za Fantastične pejzaže, Aleksandra Kalezić za Mesto trećeg prostora: Antiratni muzej, Marija Stojković za projekat Izgraditi život iz korena.

Priznanje Saveta Salona za dokumentovanje, zaštitu i promociju modernističkog nasleđa u Srbiji osvojio je Do.Co.Mo.Mo. Srbija.

Stan Parazit Habitat u Novom Sadu; Foto: Relja Ivanić

Imamo svoju politiku

Slogan četrdeset i šestog izdanja Salona arhitekture, tradicionalne godišnje manifestacije Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, bio je „Imamo svoju politiku!“.

Ovogodišnji salon predstavljao je arhitektonski ekosistem u Srbiji i realizovan je u organizaciji Muzeja primenjene umetnosti (MPU) u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije (UAS), Asocijacijom srpskih arhitektonskih praksi (ASAP) i Ženskog arhitektonskog društva (ŽAD).

Članovi Saveta Salona bili su Slobodan Jović, ispred Muzeja primenjene umetnosti, Vesna Cagić Milošević, ispred UAS-a, Žaklina Gligorijević, ispred udruženja ŽAD, Marko Korošec, ispred ASAP-a kao i Biljana Jotić.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *