Rezidencija Rain Harvest Home u Meksiku; Foto: courtesy of Robert Hutchison Architecture
Svetski projekti

Ovako izgleda energetski samostalan dom jednog arhitekte

Struktura je dizajnirana tako da funkcioniše u skladu s prirodom i klimom, a kombinuje prostore kuće, arhitektonskog studija i slobodnostojećeg kupatila.

Firme Robert Hutchison Architecture i Javier Sanchez Arquitectos (JSa) radile su zajedno na projektu Rain Harvest Home, lokaciji van svake infrastrukturalne mreže, smeštene u planinama južno od grada Valje de Bravo, na oko dva sata zapadno od Meksiko Sitija.

Zahvaljujući fotonaponskom sistemu i sistemu za prečišćavanje i skladištenje vode na samoj lokaciji, ova struktura izvlači maksimum iz vlažnih i kišnih leta i ekstremno suvih zima u ovoj oblasti, te može bez problema da funkcioniše energetski samostalno.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Projekat kombinuje prostore kuće, arhitektonskog studija i slobodnostojećeg kupatila; Foto: courtesy of Robert Hutchison Architecture

Dizajn u skladu s prirodom i klimom

„Ovaj projekat nudi novi model za korišćenje i očuvanje vode u regionu i zemlji gde je ona sve dragoceniji resurs“, istakle su za DesignBoom arhitekte iz ova dva studia.

Struktura je dizajnirana s namerom da funkcioniše u skladu sa okolnom prirodom i lokalnom klimom. Strateški lociran tako da je pogledom usmeren ka planini Volkan Toluka, projekat kombinuje prostor kuće, arhitektonskog studija i slobodnostojećeg kupatila.

Rezidencija je strateški locirana tako da je pogledom usmerena ka planini Volkan Toluka; Foto: courtesy of Robert Hutchison Architecture

Rezidencija je postavljena na izdignutom betonskom postolju, obloženom lokalnim vulkanskim kamenom recinto.

Zamišljena kao paviljon koji omogućava korišćenje prostora na otvorenom tokom cele godine, rezidencija je postavljena na izdignutom betonskom postolju, obloženom lokalnim vulkanskim kamenom recinto.

Ova baza služi kao platforma za unutrašnje i spoljašnje prostore dok je krov, koji deluje kao da lebdi, nošen kolonadom čeličnih stubova.

Na samo nekoliko koraka od kuće nalazi se samostalno, slobodnostojeće kupatilo, koje u svom dizajnu kombinuje reference iz Trenton Bath House Luisa Kana i Bramanteovog Tempietta.

Hladni bazen nalazi se u centru kružne strukture; Foto: courtesy of Robert Hutchison Architecture

Kompaktan arhitektonski atelje

Kružna struktura obuhvata četiri različite aktivnosti: toplu kupku, saunu, parni tuš i toalet. Sva četiri prostora okružuju hladni bazen u centru koji je otvoren prema nebu.

Čitava lokacija je upotpunjena kompaktnim ateljeom za arhitektu, koji takođe ima otvoreni krovni deo iznad ulazne zone.

Ovaj prostor dvostruke visine je osvetljen jednim velikim prozorom okrenutim prema severu koji uokviruje pogled na planinu Volkan Toluka.

Atelje je osvetljen velikim prozorom okrenutim prema severu; Foto: courtesy of Robert Hutchison Architecture

Grafički prilog

Foto-galerija

Foto: courtesy of Robert Hutchison Architecture
Foto: courtesy of Robert Hutchison Architecture
Rezidencija Rain Harvest Home u Meksiku; Foto: courtesy of Robert Hutchison Architecture
Rezidencija Rain Harvest Home u Meksiku; Foto: courtesy of Robert Hutchison Architecture

Fotografije: Cesar Bejar, Benedikt Fahlbusch, Alberto Kritzler, Laia Rius Solá, Jaime Navarro (Robert Hutchison Architecture)

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *