Planirani izgled kompleksa One Centennial Yards u Atlanti: Render: © DBOX for Centennial Yards
Svetski projekti

SOM predstavio projekat zgrade u okviru Fosterovog masterplana

Fasade tri vitke kule inspirisane su industrijskim nasleđem grada, dok je unutrašnjost kompleksa dizajnirana na način koji odgovara post-pandemijskom pristupu.

Renomirani arhitektonski biro Skidmore, Owings & Merrill (SOM) predstavio je nedavno projekat pod nazivom One Centennial Yards, urađen u saradnji sa firmom Goode Van Slyke Architecture (GVSA).

Reč je o kompleksu koji će na 28 spratova sadržati preko 4.500 kvadratnih metara poslovnog prostora, 1.800 kvadrata komercijalnog sadržaja i 2.000 kvadrata otvorenog uređenog prostora, a sve u skladu sa inovativnim, zdravstvenim i velnes ciljevima koji su postavljeni u masterplanu izvedenom od strane firme Foster+Partners.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Fasade kula inspirisane su industrijskim i železničkim nasleđem centra Atlante; Render: © DBOX for Centennial Yards

Zajednički prostori na svakom spratu

Fasade tri vitke kule inspirisane su industrijskim i železničkim nasleđem centra Atlante, dok je unutrašnjost kompleksa dizajnirana na način koji odgovara post-pandemijskom pristupu, nudeći korisnicima prostora i mogućnost okupljanja na otvorenom, kao i zajedničke prostore za okupljanje na svakom spratu u vidu terasa, prostora sa vratima koja se potpuno otvaraju, kao i uređenih krovova, piše ArchDaily.

Masterplan dolazi kao odgovor na potrebnu revitalizaciju dugo zapuštenog i nedovoljno iskorišćenog dela grada poznatog pod nazivom The Gulch.

Terase sa vratima koja se potpuno otvaraju projektovane su na svakom spratu; Render: © DBOX for Centennial Yards

Naš dizajn je izgrađen na želji tržišta za fleksibilnim, efikasnim i prilagođenim okruženjem.

Kompleks One Centennial Yards će zajedno sa nizom globalnih kompanija u Atlanti – kao što su Marvel, Tyler Perry Studios, Google, Microsoft i druge – stvoriti 1.115.000 kvadrata kreativnog i inovativnog kancelarijskog prostora, kao i maloprodajnih sadržaja, ali i stambenih objekata, dodajući tako životnost i raznolikost ovom gradu.

„Naš dizajn je izgrađen na želji tržišta za fleksibilnim, efikasnim i prilagođenim okruženjem, koji crpi inspiraciju iz bogate industrijske istorije centra Atlante“, rekao je Pol Dejna, partner u SOM-u.

„Dajući prioritet zdravlju i dobrobiti zajednice, dizajn uključuje kreiranje brojnih okruženja na otvorenom kroz niz terasa na svakom spratu, koje pružaju alternativne radne prostore i širok pogled na grad“, dodao je on.

Iz kula se pruža širok pogled na grad; Render: © DBOX for Centennial Yards

Projekat vredan pet milijardi dolara

Predstavljeni projekat One Centennial Yards deo je urbane transformacije vredne 5 milijardi dolara koju su u formi masterplana prošle godine predstavili Foster+Partners.

Prema projektu Centennial Yards, u centru Atlante predviđena je transformacija parking prostora i prostora nekadašnje železničke stanice u prostore orijentisane na zajednicu i inkluzivne objekte mešovite namene koji sadrže najsavremenije otvorene i zatvorene prostore.

Arhitekte su imale na umu i da stvore prohodno urbano okruženje koje slavi gradski stil života i stvara jaču vezu između susednih gradskih blokova i kulturnih znamenitosti.

Prostori su orijentisani na zajednicu i inkluzivne objekte mešovite namene; Render: © DBOX for Centennial Yards

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *