Modularne jedinice napravljene su spajanjem standardnih kontejnera, pa su tako dobijene stambene površine od ugodnih 60 kvadratnih metara.

Modularni socijalni stambeni objekti treba da budu povoljni za izgradnju, a da pritom njihov uticaj na životnu sredinu bude srazmerno mali. Tom idejom vodila se arhitektonska firma TRS Studio koja potpisuje projekat ove modularne kuće, čija se konstrukcija zasniva na primeni transportnih kontejnera. Ove stambene jedinice, koje su postavljene u Peruu, pozitivno utiču na razvoj lokalne zajednice.

Prva faza projekta otpočela je proučavanjem tipologije stambenih objekata u ovoj regiji, što je donelo zaključak da osnovna konstrukcija ne bi trebalo da bude previše invazivna, a da bi primenjeni materijali trebalo da budu laki za održavanje, kao i da troškovi funkcionisanja kuće budu mali. Tako su se transportni kontejneri, kojih na ovoj lokaciji ima izuzetno mnogo zbog obližnje luke, postavili kao logičan izbor.

Stambeni prostor od 60 kvadrata nastao je spajanjem standardnih transportnih kontejnera.

Modularne jedinice napravljena su spajanjem standardnih građevinskog kontejnera, pa su tako dobijene stambene površine od ugodnih 60 kvadratnih metara, a prostor je organizovan na dva nivoa.

Na prvom su smešteni kuhinja i trpezarija, kao i dnevni boravak duple spratne visine, dok su na gornjem nivou spavaća i radna soba i kupatilo.

Recikliranim materijalima dat nov život

Izbor materijalizacije bio je jedan od ključnih momenata u razvijanju projekta. U znatnoj meri su korišćene reciklirane OSB ploče, koje kao ekonomičan, ekološki prihvatljiv materijal, imaju i karakteristiku dobre otpornosti na deformacije, a obezbeđuju i dobru toplotnu i zvučnu izolaciju.

U kombinaciji sa OSB pločama korišćene su reciklirane transparentne ploče od polikarbonata, sa dugim životnim vekom od 20 godina. Ovaj materijal ima visoku otpornost na različite klimatske uslove i temperaturne varijacije, a zbog svoje transparentnosti bio je pogodan za formiranje kako zidova, tako i krovova.

Deo zidova, kao i celokupna površina krova su u potpunosti transparentni, što utiče na osećaj prostranosti u unutrašnjosti, a na ovaj način je obezbeđena i znatna količina prirodnog svetla.

U kombinaciji sa OSB pločama korišćene su reciklirane transparentne ploče od polikarbonata.

Projekat je usmeren na život četvoročlane porodice, gde se prostorijama može jednostavno promeniti namena u zavisnosti od njihovih trenutnih potreba.

U okviru projekta osmišljen je i prostor površine 18 kvadratnih metara, koji može biti u funkciji rekreacije ili postati bašta.

Foto: TRS Studio

Kad ste već ovde…