Materijali

Unutrašnjost Gerijevog najnovijeg remek-dela obložena je pločama od soli

Paneli kojim je obložen enterijer tornja u Arlu nastali su samo pod dejstvom sunca i vetra.

Prirodni materijali proizvedeni od lokalne soli, suncokreta i algi masovno su korišćeni prilikom uređenja enterijera tornja u francuskom Arlu kako bi se smanjio ugljenični otisak objekta. Tako su predvorja liftova i holovi obloženi pločama koje su proizvedene u lokalnoj solani u obližnjem rezervatu prirode Camargue. Lokalne alge korišćene su za izradu unutrašnjih završnih obrada u toaletima, dok su stabljike suncokreta pretvorene u akustične panele za šank, piše Dezeen.

Foto: Iwan Baan

Toranj je izrađen od betona i čelika, dok je enterijer od daleko ekološkijih materijala.

Sve ove materijali proizveo je Atelier Luma, koji sebe opisuje kao „laboratoriju cirkularnog dizajna“, a zanimljivo je da su sa radom baš na ovom projektu počeli tačno dve godine pre svog osnivanja, 2016. godine.

„Objekat je zamišljen 2006. godine, a radovi su otpočeli tokom 2014. godine“, rekao je Boelen, koji je osnovao svoju dizajnersku laboratoriju, u vreme kada su radovi na Gerijevoj zgradi već počeli.

Osnivačica fondacije Luma koja stoji izla projekta kompleksa, Maja Hoffmann, složila se da se dozvoli dizajnerima da zamene konvencionalne materijale za završnu obradu unutrašnjosti paletom lokalnih proizvoda. Ovo je učinjeno kako bi se poboljšala veza objekta sa njegovim okruženjem, ali i kako bi se poboljšali ekološki uslovi zgrade koja je izgrađena u kombinaciji betona i čelika i obložena panelima od nerđajućeg čelika.

Paneli od soli

Panele od sol dizajnirale su Henna Burney i Karlijn Sibbel iz Atelier Luma, koje su razvile način proizvodnje kristala soli na metalnoj mreži postavljenoj pod vodom u obilnim slanim vodama.

„Došli smo do rešenja za proizvodnju materijala koji nastaje kristalizacijom tokom dve nedelje i nije potrebna dodatna energija. Samo sunce i vetar stvaraju ove panele.“, objasnio je Boelen.

Samo sunce i vetar stvaraju ove panele od soli.

Akustični paneli od suncokreta

Bar u prizemlju odeven je u tankim akustičnim materijalima napravljenim od otpada suncokreta. Suncokret koji je uzgajan lokalno, korišćen je zbog svog semena od kog se pravi biogorivo za zgradu. Kako bi se inače ostatak biljke bacio, dizajneri su osmislili da taj otpad zapravo može da se iskoristi za proizvodnju materijala sličnog pluti, koji ima dobra izolaciona svojstva.

“Ukoliko imate koncertni prostor, jedan od problema je akustika. Možete koristiti polistirensku penu ili drugi penasti materijal, ali isto tako možete da koristite i ostatke od suncokreta.“, rekao je Boelen.

Ovaj materijal je razvio dizajner Thomas Vailly, a napravio ga je od mešavine penušave kore iz unutrašnjosti stabljike suncokreta, vlakana sa spoljne strane stabljike i proteina iz cvetova.

Pločice od algi

Toaleti u tornju obloženi su pločicama nastalim od algi iz rezervata Camargue. Kako objašnjavaju autori, alge koje izuzetno brzo rastu i troše CO2 da bi rasle, dodatno doprinose na taj način ekologiji. Vodene alge rastu u raznim bojama, uključujući i ružičastu, koja je upravo odgovorna za prepoznatljivu boju flamingosa koji se njima hrane. Njihova raznolikost u bojama dala je zanimljiv izgled pločicama, pa samim tim i toaletima objekta.

U tornju u Arlu iskorišćeno je 30.000 pločica od algi u dvadeset različitih boja i nijansi.

„Alge rastu apsorbujući ugljenik i proizvodeći skrob, koji se može koristiti kao sirovina za bioplastiku ili vezivna sredstva.“, objasnili su dizajneri.

Planovi za budućnost

Boelanov tim od dvadeset dizajnera i istraživača dobio je sertifikat koji dozvoljava primenu njihovih biomaterijala u građevinskim projektima, te sada traže partnere koji će im pomoći da svoje materijale komercijalizuju.

„Ovi materijali su sada spremni za tržište. Mogu se proizvoditi i distribuirati za razne svrhe. Tražimo partnere i investitore koji žele da se udruže sa nama kako bismo proizvodili i distribuirali ove materijale. Takođe, tražimo i druge regione u svetu u kojima se ovaj model građevinskih materijala može lokalno primeniti.“, rekao je Boelen.

Gerijev tornado u Arlu

Kula Frenka Gerija u francuskom Arlu obložena je sa 11.000 ploča od nerđajućeg čelika kako bi se dočaralo remek-delo Zvezdana noć Vinsenta van Goga gde je stvarao ovaj slavni slikar. Zanimljiva geometrijska struktura podseća na tornado od čelika, a više o projektu možete pročitati ovde.

Foto: Adrian Deweerdt

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *