Zona rušenje od oko 500.000 kvadrata; Foto: cnsphotos
Antigradnja

15 nezavršenih nebodera u Kini srušeno u roku od 45 sekundi

Bilo bi bolje da smo sve srušili nego da smo popravljali. Koliko puta ste u svojoj dosadašnjoj praksi čuli ovu rečenicu? Međutim, u ovom primeru urađeno je upravo po ovom savetu.   

Neboderi su bili deo nezavršenog projekta Lijang Star Siti koji je započet još 2011. godine. Ovaj projekat vredan je 154 miliona dolara, a bio je često prekidan i nakon promene vlasništva, a čak i nakon intervencije vlade nije nastavljen od kraja prošle godine.

Tada je vlasnička prava otkupila jedna kompanija, ali s obzirom na to da projekat nije zadovoljavao zahteve na tržištu, te i da je potom ustanovljeno da su temelji izloženi vodi i da nije moguće obaviti popravke, odlučeno je da se kompleks sruši korišćenjem eksploziva, piše Taiwan News.

“Bilo bi bolje da smo sve srušili nego da smo popravljali.” Checked!

Zona same eksplozije iznosila je oko 500.000 kvadratnih metara i to predstavlja najveću zonu rušenja u Kini. Evakuisano je oko 2.000 domaćinstava, a u rušenju nebodera je korišćeno 4,6 tona eksploziva postavljenih na 85.000 tačaka u 15 faličnih nebodera.

Pogledajte kako je to izgledalo:

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. arhitekta

  ono kad završiš fakultet
  i shvatiš da to što su te učili
  ne vredi mnogo na tržištu
  pa odlučiš da postaneš programer

 2. Marko

  Nadam se da cemo jednog dana moći isto ovako da srusimo sve gluposti koje je sadasnja gradska vlast napravila

 3. miki

  ako će da se ruši po beogradu molim nekompetentne i poremećene članove srbistana koji rugla od zgrada brutalizma i bagere koji su rušili skupštinu šalju po muzejima od nju jorka do pariza da zatvore oči dok se ruše blokovi 61-64 ,bgdh2o, k- distict, blok 23, pa čuvene televizorke blok 28, pa soliteri košnice od 50 spratova na ulazu u zemun, pa slične nakaze na vidikovcu, pa na banjici 5 idiota od 30spratova ….ma brate odustajem, ne ruši mi se čitav grad!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *