Građevinarstvo

Ova vitka zgrada napravljena je samo zato da bi se testirali liftovi

Nemački proizvođač liftova ThyssenKrupp podigao je toranj visine 232 metra kako bi testirao novu generaciju liftova.

Kako izumeti novi model lifta a da ga ne ugradite u zgradu i testirate kako on stvarno radi? To pitanje odavno muči inženjere i ono se uglavnom rešava tako što se liftovi montiraju u napuštenim rudnicima i oblakoderima.

Da bi rešio ovaj veliki problem, kompanija ThyssenKrupp odlučila je da napravi svoj observacioni toranj i u tu svrhu angažovala je poznatog nemačkog arhitektu Helmuta Jahna.

toranj-lift-2

Rezultat ove saradnje je toranj visok 232 metra koji izgleda veoma visoko i veoma tanko. Toranj je napravljen slipformingom – građevinskom tehnikom veoma brzog zidanja koja podrazumeva da se beton kontinualno izliva u pomerljivu oplatu. Proces je toliko brz da je toranj rastao oko četiri metara dnevno, piše Gizmodo.

toranj-lift-3

Unutrašnjost tornja je onakva kakva i očekujemo: 12 liftovskih okna od kojih će tri biti korišćena za testiranje revolucionarnog lifta bez sajle zvanog Multi koji će zahvaljujući tehnologiji Maglev moći da se kreće i horizontalno.

toranj-lift-4

Problem pronalaženja adekvatne lokacije za testiranje liftova nije nov. NASA, na primer, već 50 godina koristi Zero G centar u Klivlendu koji omogućava naučnicima da stvore bestežinsko stanje u trajanju od pet sekundi.

toranj-lift-5

Toranj u južnoj Nemačkoj proradiće za nekoliko meseci a onda možemo očekivati nova dostignuća ove velike kompanije.

Foto: ThyssenKrupp; h/t CTBUH

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. mr Spock

    Znači stižu turboliftovi iz Zvezdanih staza

Ostavite odgovor

Obavezna polja *