Nemački proizvođač liftova ThyssenKrupp podigao je toranj visine 232 metra kako bi testirao novu generaciju liftova.

Kako izumeti novi model lifta a da ga ne ugradite u zgradu i testirate kako on stvarno radi? To pitanje odavno muči inženjere i ono se uglavnom rešava tako što se liftovi montiraju u napuštenim rudnicima i oblakoderima.

Da bi rešio ovaj veliki problem, kompanija ThyssenKrupp odlučila je da napravi svoj observacioni toranj i u tu svrhu angažovala je poznatog nemačkog arhitektu Helmuta Jahna.

toranj-lift-2

Rezultat ove saradnje je toranj visok 232 metra koji izgleda veoma visoko i veoma tanko. Toranj je napravljen slipformingom – građevinskom tehnikom veoma brzog zidanja koja podrazumeva da se beton kontinualno izliva u pomerljivu oplatu. Proces je toliko brz da je toranj rastao oko četiri metara dnevno, piše Gizmodo.

toranj-lift-3

Unutrašnjost tornja je onakva kakva i očekujemo: 12 liftovskih okna od kojih će tri biti korišćena za testiranje revolucionarnog lifta bez sajle zvanog Multi koji će zahvaljujući tehnologiji Maglev moći da se kreće i horizontalno.

toranj-lift-4

Problem pronalaženja adekvatne lokacije za testiranje liftova nije nov. NASA, na primer, već 50 godina koristi Zero G centar u Klivlendu koji omogućava naučnicima da stvore bestežinsko stanje u trajanju od pet sekundi.

toranj-lift-5

Toranj u južnoj Nemačkoj proradiće za nekoliko meseci a onda možemo očekivati nova dostignuća ove velike kompanije.

Foto: ThyssenKrupp; h/t CTBUH