Izvođenje

Zeleni zidovi: Od visećih vrtova do modernih instalacija

Vertikalno ozelenjavanje osmišljeno je kako bismo usled nadostatka prostora pronašli način da oplemenimo ambijent u cilju poboljšanja mikroklime.

Nekada davno koristile su se razne vrste puzavica u žardinjerama koje su svoju lozu puštale uz slobodne fasade. Čuveni Vavilonski viseći vrtovi ( 604-562 p.n.e.) su, možemo sa pravom reći, zeleni zidovi. Današnji zeleni zidovi otišli su mnogo dalje u pristupu ozelenjavanja i postali su prava umetnička dela. Pored nephodne pravilne konstrukcije, ostavljanja svih neophodnih elemenata za instalaciju ovih zidova, sve ostalo je umetnost. Ovaj način ozelenjavanja daje mogućnost izbora velikog broja biljnih vrsta, raličit izgled, boja, oblika listova, visina i druge vizuelne osobine daju bezbroj kompozicija i kombinacija.

0002

Uloga živih zidovia je višestruka. Pored dekorativne i vizuelno umirujuće funkcije, ovi zidovi poboljšavaju mikroklimu lokacije, obogaćuju prostor kiseonikom, snižavanju letnje temperature i do 5 stepeni celzijusa a omogućavaju i dovoljnu vlašnost vazuha.

00001

Ovakvi zidovi se nesmetano mogu koriste i u enterijeru. Brojni su primeri velikih aerodromskih prostora, holova luksuznih hotela, poslovnih objekata kao i restorana, kafića i privatnih kuća koji imaju vertikalne bašte. Stručnjaci u oblasti ozelenjavanja patentirali su centralizovan sistem instalacija za pročićavanje vazduha u objektima strujanjem vazduha kroz korenov sistem i njegovu filtraciju.

vertikalna-basta-goca

Kako napraviti zeleni zid

Biljke za zeleni zid su kontejnerski gajene u posebnim vlaknima koje koncentrišu koren na jednom mestu i obavezno su pravilnog geometrijskog obilka (kocka ili pravugaonik). Na metalnu kostrukciju koja se prićvrsti uz zid, sprovodi se sistem zalivanja, takav da do svake biljke dođe određena količina vode. Postavlja se vodonepropusna vlakna koja izoluju zid od vlage. Nakon toga biljke se slažu jedna pored druge i pravi se jedna vrsta mozaika. Prati se logika prostora pa se postavljaju u ravnim linijama ili krivolinijski ukoliko se želi postići dinamičan ambijent.

Firma Grinf na čelu sa arhitektom Gordanom Andrić bavi se projektovanjem i uređenjem svih zelenih površina.

000110005

Pročitajte još tekstova o vertikalnim baštama.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Vodeni zidovi: Efektan detalj u enterijerima | Gradnja

    […] Pogledajte kako se postavljaju i izgledaju vertikalni zeleni vrtovi. […]

Ostavite odgovor

Obavezna polja *