Izvođenje

Intec pravi energetski efikasnu zgradu vrednu milion evra

Intec, koji se bavi prodajom i servisom IT proizvoda, ekonomsku krizu je iskoristio da se posveti novom projektu odnosno izgradnji sopstvenog poslovnog prostora koji je energetski efikasan.

Novosadska kompanija, nakon primene rešenja koja se zasnivaju na obnovljivim izvorima enegije u tom objektu, planira da pokrene investicije u solarne i hidroelektrane u Srbiji.

„Intec“ posluje već dvadeset godina, a ideja o poslovnom prostoru kompanije u kojem će objediniti sve službe datira od 2008. godine.

– Kada smo odlučivali o investiranju veoma važno nam je bilo kako ćemo vraćati bankarski kredit. Izračunali smo da bi nam dosta pomoglo da koristimo obnovljive izvore energije jer ćemo kroz uštedu u energiji otplaćivati deo rate kredita. Prema procenama, ušteda u pojedinim segmentima je i do 70%, što se naravno reflektuje na naše mesečne troškove. Najmanje 25% rate kredita pokrivaće ušteda energije. Logističke prednosti, kao što je spajanje magacinskog prostora sa kancelarijskim delom, doneće nam 10 do 15% rate kredita – rekao je u razgovoru za „eKapiju“ Danilo Bjelica, direktor kompanije „Intec“ Novi Sad.

zgrada_intec_180213Prema rečima našeg sagovornika, objekat bi trebalo da košta između 800.000 i milion evra, a završetak izgradnje se očekuje do juna ove godine.

– U okviru naše kompanije imamo tri zaposlena koji su specijalizovani za obnovljive izvore energije. Konsultovali smo Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, angažovali smo projektante koji su radili na velikim sličnim projektima u našoj zemlji.

Građevinski deo poveren je kompaniji „Dijagonala“ iz Novog Sada, zbog, kako kaže naš sagovornik, njihovog ogromnog iskustva i kratkih rokova u ponudi.

Bjelica napominje da su što se tiče obnovljivih izvora energije primenjene najnovije tehnologije.

– Korišćene su toplotne pumpe koje povlače vodu iz geotermalnog izvora. Uvođenjem tih pumpi ostvarićemo najveću uštedu.

S obzirom na to da dosta kompanija potresa ekonomska kriza, i u „Intec“-u su strahovali kako će nova investicija uticati na poslovanje.

zgrada_intec_2_180213– Prethodna godina je bila dosta turbulentna, kao i za sve kompanije u regionu. Sad nam se čini da je upravo nedostatak posla otvorio vremenski prozor u kom smo mogli da se bavimo ovakvim projektom. Može se reći da je reč o pilotskom projekatu, s obzirom na to da ih nema mnogo u našoj zemlji. Ovakav objekat zahteva dosta truda i vremena, tako da ne bismo mogli da ga realizujemo u normalnim uslovima poslovanja – napominje Bjelica.

„Intec“ je početkom februara dobio priznanje da je lider u unapređenju energetske efikasnosti u 2012. koje dodeljuje ProCredit banka.

Iz ove kompanije najavljuju ulaganje u obnovljive izvore energije, pre svega u solarne parkove i hidrocentrale.

– Interesuju nas, kao i mnoge druge kompanije, projekti u vezi sa proizvodnjom električne energije. Planiramo da ulažemo u narednom periodu, imamo i kontakte u inostranstvu. Postoje planovi, ali realizacija zavisi od poteza države i od regulativa koje su donete u domenu energetske efikanosti – napominje Bjelica.

(eKapija)

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *