Građevinarstvo

Cela konstrukcija ove kuće može biti transportovana u kutijama

Britanska kompanija Tree Tents predstavila je inovativnu i možda najfunkcionalniju strukturu koja može omogućiti kampovanje sa stilom, ili kako se to danas moderno naziva glamping.

Pod imenom Fuselage krije se vrsta kuće za koju je karakteristično da se svi njeni konstruktivni elementi napravljeni od tankih nosača i elemenata, te se čitava kućica može dopremiti u paketima na bilo koju lokaciju u prirodi. Kućica je zapravo napravljena od lameliranih drvenih nosača i recikliranog aluminijuma kao fasadnog elementa, a može se postaviti na drvetu ili na tlu, oslonjena na stope, bez potrebe za masivnim temeljima.

Između drvenih nosača i aluminijumske opne postavljena je kamena vuna zbog koje nema zime za ukućane

Vodeći računa o temperaturnim razlikama u prirodi, ova cilindrična struktura projektovana je tako da bude veoma dobro izolovana i energetski nezavisna. Između drvenih nosača i troslojne aluminijumske opne postavljena je kamena vuna koja je omogućila da se prva kućica Fuselages postavi u Švedskoj, na samo nekoliko stotina kilometara od Artičkog kruga. Nema zime!

„Projektovao sam Fuselages na način da se omogući boravak u prilično ekstremnim okruženjima, kako bi ljudi mogli da provedu odmor u neverovatnim predelima i to u strukturi koja je konstruktivno lagana, ali isto tako i čvrsta i topla“, rekao je dizajner Jason Thawley za Inhabitat.

Isporuka u kutijama

Kako bi uticaj kućice Fuselages na prirodu bio što manji, konstruktivni elementi su modularni i staju u kutije, tako da nikakva teška mašinerija nije potrebna za njenu instalaciju na terenu.

Cena nije mala

Dimenzije unutrašnjosti su 3 sa 5 metara, a svaka poručena kućica dolazi s nameštajem, malom pećkom na drva ali i solarnim panelima na krovu. Osnovna cena kućice je 29.660 evra.

Tvorci ove kuće su je okarakterisali kao „ekstremnu kućicu za divljinu“ i to sa razlogom jer svojim dizajnom i laganom ali i veoma izdržljivom strukturom zaista opravdava takav opis.

Kompanija Tree Tents koristi otpad nastao u proizvodnji kućica za stvaranje pribora za kampovanje, poput stolica, pa čak i rančeva.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *