Od otpada do folije; Foto: The James Dyson Foundation
Materijali

Ove solarne folije prave se od propalih poljoprivrednih useva

AuREUS može da uhvati i UV zrake koji se odbijaju o trotoar ili okolne fasade, pretvarajući na taj način čitave zgrade u vertikalne solarne farme.

Student inženjerstva Carvey Ehren Maigue osvojio je ovogodišnji James Dyson Award s izumom nazvanim AuREUS koji pretvara otpad iz poljoprivrede u obloge koje mogu generisati energiju iz ultraljubičastog svetla.

Za razliku od konvencionalnih solarnih panela koji uglavnom rade samo u povoljnim klimatskim uslovima, odnosno tamo gde ima puno sunca, ovaj materijal ima sposobnost da stvara energiju i iz nevidljivih UV zraka koji prolaze kroz oblake.

Kada se, kao vrsta fluorescentne obloge, nanese na prozore ili fasade, AuREUS može da uhvati i UV zrake koji se odbijaju o trotoar ili okolne fasade, pretvarajući na taj način čitave zgrade u vertikalne solarne farme.

Od otpadnog voća i povrća pravi tanak film koji je pogodan za postavljanje na zidove ili stakla.

AuREUS je ime dobio po polarnoj svetlosti, a istovremeno je inspirisan fizikom koja pokreće Auroru Borealis. Naime, luminiscentne čestice u atmosferi apsorbuju čestice visoke energije poput ultraljubičastih ili gama zraka, pre nego što ih razgrade i ponovo emituju kao vidljivu svetlost.

Slično tome, AuREUS sistem koristi luminiscentne čestice dobijene iz otpada sa njiva, a da bi se izvukle bioluminiscentne čestice iz određenog voća i povrća ono mora da prođe kroz proces drobljenja materije, ceđenja sokova, koji se zatim filtriraju i destiluju. Dobijen destilat se zatim suspenduje dok se ne dobije smola, a potom se dobija tanak film koji se postavlja na zidove ili stakla.

Neki novi sokovnici; Foto: The James Dyson Foundation

Integracija u postojeće sisteme

Dobijene čestice pretvaraju UV zrake i vidljivu svetlost, koja se reflektuje do samih ivica panela, odakle se može „uhvatiti“ i pretvoriti u električnu energiju pomoću niza fotonaponskih ćelija koje se nalaze po obodu panela i to su upravo onakve ćelije kakve se nalaze i na regularnim solarnim panelima. Uz pomoć integrisanih regulacionih kola, ova električna energija se može ili uskladištiti ili odmah upotrebiti.

„Sistem se može koristiti samostalno ili se može povezati u grupe da bi se dobio veći učinak. Takođe se jednostavno može integrisati i u postojeće solarne fotonaponske sisteme.“, istakao je Maigue za Dezeen.

Solarni paneli od voća i povrća; Foto: The James Dyson Foundation

Na ovaj način može se pružiti šansa poljoprivrednicima da ipak unovče bar deo svog rada.

U eksperimentu su korišćeni propali poljoprivredni usevi od lokalnih farmera, koji su bili pogođeni ozbiljnim vremenskim poremećajima uzrokovanim klimatskim promenama. Naime, oko četvrtine stanovništva Filipina radi u poljoprivrednom sektoru ali zbog globalnog zagrevanja, ovu industriju pogađaju sve češći i ekstremniji vremenski uslovi zbog kojih je u periodu od 2006. do 2013. godine oštećeno više od šest miliona hektara useva u vrednosti procenjenih na 3,8 milijardi dolara. Na ovaj način može se pružiti šansa poljoprivrednicima da ipak unovče bar deo svog rada.

Postavka folije na staklo; Foto: The James Dyson Foundation

Ideja za budućnost

Maigue ima u planu da u budućnosti AuREUsovu podlogu prilagodi i pretvori je u formu niti, kako bi se oblikovale tkanine i zakrivljene obloge koje će moći da se fiksiraju za vozila i letelice.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *