Novi materijali na vidiku; Foto: Matthew Modoono/Northeastern University
Materijali

Izmišljeno greškom: Nova vrsta keramike mogla bi zameniti aluminijum

Nastao igrom slučaja, ovaj inovativni materijal može se transformisati u željeni oblik na način na koji to možemo uraditi sa komadom lima. 

Inženjeri sa Univerziteta Northeastern razvili su novu vrstu keramike koja se može oblikovati u tanke i složene oblike, omogućavajući potencijalnu ekspanzivnu primenu pre svega u elektrotehnici a možda čak jednog dana i u građevinarstvu.

Zanimljivo je da je novi materijal, opisan od strane američkih istraživača kao termoformabilna keramika, zapravo nastao laboratorijskim „nesrećnim slučajem“.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Naučnici su testirali materijal do tačke loma i pritom došli do neverovatnog otkrića; Foto: Matthew Modoono/Northeastern University

Mogućnost kontrolisanja deformacije

Autori studije su tokom prošle godine eksperimentisali sa keramičkim jedinjenjima na bazi bora u cilju potencijalne industrijske primene i testirali su materijal do tačke loma.

„Tretirali smo ga sa duvaljkom i dok smo ga punili neočekivano se deformisao i ispao iz uređaja. Pogledali smo uzorak na podu misleći da je to neuspeh. Ipak, shvatili smo da je savršeno netaknut, samo je drugačije oblikovan“ – rekao je za New Atlas Randal Erb, profesor mašinstva i industrijskog inženjerstva na Univerzitetu Northeastern.

„Probali smo još nekoliko puta i shvatili da možemo da kontrolišemo deformaciju. Onda smo počeli da kompresujemo materijal i otkrili da je to veoma brz proces“ – dodao je naučnik.

Ponašanje materijala je bilo u suprotnosti sa saznanjima o tome kako se keramika formira i šta je u stanju da izdrži; Foto: Matthew Modoono/Northeastern University

Ovo je jedinstven materijal, jer termoformabilna keramika, prema onome što smo čitali i videli, zapravo ne postoji.

Ponašanje materijala je bilo u suprotnosti sa konvencionalnom logikom i saznanjima o tome kako se keramika formira i šta je u stanju da izdrži.

Naime, kada su podvrgnuti ekstremnim promenama temperature, ovi materijali će verovatno pucati ili se razbiti, ali je tim ovaj put uspeo da metodom duvanja zadrži materijal u jednom komadu.

„Ovo je jedinstven materijal, jer termoformabilna keramika, prema onome što smo čitali i videli, zapravo ne postoji. Dakle, ovo je nova granica u pogledu ovog materijala“, zaključio je autor studije.

Novi materijal u stanju je da se prilagodi različitim površinamaFoto: Matthew Modoono/Northeastern University

Efikasniji od aluminijuma

Kroz dalje ispitivanje tim je otkrio da se tokom oblikovanja i termoformiranja, procesa koji se obično primenjuje na termoplastične polimere i limove, keramika takođe može oblikovati u složene geometrije, uz održavanje dobre mehaničke čvrstoće i toplotne provodljivosti.

U prilog ovome, što se tiče primene u elektronici, ide i činjenica da materijal ne prenosi elektrone niti ometa radio frekvencije.

U pametnim telefonima i drugim uređajima aluminijum se koristi za odvođenje toplote, a sa svojim skupom svojstava i sposobnošću da bude tanji od milimetar i prilagodi se različitim površinama, tim smatra da ovaj keramički materijal može da služi kao efikasniji i izdržljiviji toplotni izduv.

Ako bi ovaj materijal zaživeo, lako bi našao svoj put i u građevinarstvu i arhitekturi.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *