Građevinarstvo

Trouglasta kućica od prefabrikovanih betonskih blokova

Neobična mala piramida poslednji je u nizu malih i ekonomičnih projekata koji je funkcionalan koliko i zabavan.

Brazilski arhitekta Felipe Campolina dizajnirao je jedinstveno rešenje modularne male kuće Refugio HT koja može da se koristi kao vikendica ili kao praktično privremeno rešenje u gusto naseljenim urbanim područjima.

Naime, iako osnovna verzija kuće zauzima ukupno 40 kvadrata, ona s obe strane može da se produži po potrebi. Glavnu strukturu čine prefabrikovani betonski blokovi s manjim delovima od čeličnih cevi, dok bočna fasada stoji pod uglom od 45 stepeni što čitavu konstrukciju čini stabilnijom i daje joj piramidni oblik.

Prefabrikovanim blokovima od laganog betona veoma se lako manipuliše i zida, a pritom i dobro izgledaju.

Kuća se prostire na dva nivoa od kojih se donji ima 27 kvadrata (3,20 x 8,45 metara), a sa gornjim spratom je povezan merdevinama.

Za izradu bočnih zidova korišćeni su prefabrikovan blokovi od autoklaviranog beton s porama (AAC) – to je lagana verzija betona u peni koja se odlično uklopila u ceo projekat jer blokovi dobro izgledaju i spolja i iznutra, a pritom se njima veoma lako manipuliše i zida.

Lago prilagodljiva

Kako piše DesignBoom, zahvaljujući kombinaciji različitih industrijskih procesa i tradicionalnih građevinskih metoda pri izradi zidova, ova mala kuća se može prilagoditi bilo kojoj regiji ili urbanističkom nasleđu jednog naselja.

Spajanje enterijera sa spoljašnjim prostorom pružilo je celom projektu dozu živahnosti.

Otvoreno kupatilo

Zanimljivo je i što objekat ima i jedno malo kupatilo sa stražnje strane koje po želji može potpuno da se otvori – što je naročito zgodno za vikendaše koji vole da se kupaju u prirodi.

U nastavku pogledajte originalne planove projekta:

Osnove i preseci
Osnove i preseci
Dijagrami i preseci
Dijagrami i preseci
Dekompozicija konstrukcije
Dekompozicija konstrukcije

Foto i ilustracije: Studio fpcamp

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *