Nije bitno koliko imate mesta već kako ćete ga iskoristiti; foto: Igor Conić
Enterijeri, Izdvojeno

Čajne kuhinje: Dva dobra primera organizacije malih kuhinjskih prostora

Mini-kuhinje uglavnom srećemo u poslovnim prostorima mada, kako nam se kvadratura stanova sve više smanjuje, ovakve mini-kuhinje ćemo sve više sretati i u stambenim prostorima. Zato vam predstavljamo ugledne primere ovakvih kuhinja koje možete prekrojiti spram vaših potreba. 

Čajne kuhinje treba da ispune osnovne zahteve zaposlenih, ili stanara, za spremanje namirnica i napitaka u veoma ograničenom prostoru. Postoji nekoliko trikova kojim ćete dobiti funkcionalniju kuhinju, a prvi od njih je da koristite podpultne ugradne frižidere, odnosno, one modele koji staju ispod radne ploče. Front frižidera se izvodi u istom materijalu kao i cela kuhinja, to jest, frižider neće biti vidan što će učiniti kuhinju lepšom.

Ukoliko je električna ploča potrebna, koristite onu s dve ringle koja je širine 30 cm i može da se smesti direktno iznad podgradnog frižidera.

Ako vam je potrebna električna ploča, koristite modele od 30 cm sa dve ringle.

Ako želite mikrotalasnu rernu, savetujemo da je postavite u viseće elemente ili koristite ugradnu mikrotalasnu koju možete postaviti u donje elemente kuhinje. Nemojte je postavljati na radnu ploču jer će pojesti svu radnu površinu!

Što se tiče rasvete, ugradite LED traku ispod visećih elemenata da biste dobili dobro osvetljenje u kuhinji. Sada kada znate osnovne trikove, slede konkretni primeri čajnih kuhinja koje možete koristiti i u vašim prostorima.

Primer 1: čajna kuhinja dužine 1,1 metar

Ova kuhinja je široka svega 110 cm. Ugradni frižider postavljen je s leve, dok je sudopera s desne strane. U ovom slučaju zaposlenima nije bila potrebna električna ploča jer koriste samo kuvalo ali se ona mogla postaviti iznad podpultnog frižidera. Sudopera je kružna i prečnika je 40 cm. Svi viseći elementi su iskorišćeni za odlaganje sem najvišeg dela iznad kojeg je smešten horizontalni bojler.

Primer čajne kuhinje od svega 1,1 metar
Izgled i osnova male kuhinje u koju je sve stalo

Primer 2: čajna kuhinja dužine 1,5 metara

Ovo je nešto šira kuhinja, i ona je dužine 1,5 metara. Ona takođe ima podpultni frižider, električnu ploču s dve ringle i sudoperu. Ispod sudopere je prostor za kantu za đubre kao i za odlaganje, a desno od nje organizovane su ladice. U viseće elemente postavljena je jedna otvorena polica, a ostatak zatvorenih je sa otvaranjem na makazice, to jest, s podizačima na gore. Na zid je, umesto pločica, postavljeno staklo sa tapetom u pozadini.

Čajna kuhinja od 1,5 metara u kojoj se bez problema može i kuvati ozbiljnije jelo
Korišćena je električna ploča od 30 cm sa dva kola

Dakle, nije bitno koliko imate mesta već kako ćete ga iskoristiti! Nadamo se da će vam ovi primeri pomoći da razrešite i vašu mini-kuhinju.

Foto i video: Igor Conić, Marko Poplašen; izvedeni projekat: Studio za unutrašnji dizajn Gradnja.rs – arh. Sonja Brstina

Korisni linkovi:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *