Zgrada se srušila usled kompanja temelja za budući objekat; foto: 021
Antigradnja

Obrušila se zgrada u Novom Sadu usled kopanja temelja za buduću višespratnicu

Zid kuće u Dositejevoj ulici broj 11 obrušio se juče, nakon što je investitor koji gradi zgradu na susednoj parceli krenuo sa kopanjem temelja.

Ubrzo nakon toga došle su građevinska i komunalna inspekcija, kao i policija, koji su obezbedili prostor, a ulaz u oštećenu kuću je zapečaćen. U ovoj kući na Salajci živelo je nekoliko porodica, a grad im je sinoć obezbedio smeštaj u jednom novosadskom hotelu, dok bi, kako saznaje 021, danas trebalo da se sastanu sa predstavnicima Grada i investitorom, kako bi se pronašlo rešenje za trenutnu situaciju.

Oštećena kuća u Dositejevoj 11

Posted by Radio 021 Novi Sad 92,2 MHz on Thursday, August 16, 2018

 

Mašine su sa kopanjem krenule pre nekoliko dana, i tada su se pojavile prve naprsline.

Kako su rekli stanari ove kuće, izvođač radova Euroinvest krenuo je sa rušenjem kuće na broju 9, i ubrzo nakon toga je oštećen zid jednog stana, što je investitor naknadno uredio.

„U međuvremenu su nastavili sa radovima, nismo se mnogo raspitivali oko dozvola i šta planiraju, mislili smo da imaju sve dozvole. Dok je to trajalo u posetu su nam došli drugi investitori koji su nudili da otkupe naše stanove, pričajući da će ovo što se dešava pored nas verovatno dovesti do urušavanja kuće u kojoj živimo„, ispričao je za 021 jedan od stanara.

Stanari su dodali da su mašine sa kopanjem u dubinu krenule pre nekoliko dana, te da su se već tada pojavile prve naprsline, zbog čega su obavestili građevinsku inspekciju, koja je, kako tvrde, konstatovala da je stanovanje i dalje moguće, zakazavši proveru dokumentacije investitora Astra plan.

Rad bez građevinske dozvole

„Juče se sve urušilo, grad nam je sinoć obezbedio prenoćište, dok investitor, koji nas je u prethodna dva-tri dana uveravao da je sve u redu, da neće biti problema, sad obećava pomoć, a s druge strane, kako se ispostavilo, on nema nikakve dozvole za rad, a mi ne znamo šta ćemo dalje, jer ni u jednom od ovih stanova više ne može da se živi“, kaže da jedan od stanara.

Investitor je planirao da napravi objekat koji bi imao suteren, prizemlje, dva sprata i potkrovlje. U novoj zgradi bi se nalazilo 29 stanova i 17 garažnih mesta.

Kako saznaje 021, zahtev investitora za izdavanje građevinske dozvole je odbijen. Razlog tome je što nisu ispunjeni formalni uslovi, odnosno investitor nije priložio Geomehanički elaborat, niti Projekat pripremnih radova koji se odnose na uklanjanje postojećih objekata ili, ukoliko je ishodovano, Rešenje o uklanjanju objekata.  U Astra planu su naveli da pre rušenja objekta nisu znali kakvi su zidovi susednog objekta.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *