Antigradnja

Ovako izgledaju kineski dvorci iz bajki

Jedan kineski poslastičar izgradio je šest dvoraca u svom gradu Čongkingu, i planira da ih napravi još, prenosi AFP.

„Ja nemam hobije osim sađenja drveća i građenja zamkova“, rekao je Liu Čongua, 59-godišnjak koji je svoje milione zaradio na kolačima.

On planira da se useli u jedan od svojih zamkova koji nalikuje na britanski Vindzor. Među ostalim dvorcima tu su građevina od crvenih cigala koja liči na zamak iz Diznijevog crtanog filma “Aladin” i beli zamak sa krovovima obojenim poput šarenih lizalica.

kineski-dvorac-1kineski-dvorac-2

Liu je detinjstvo proveo u siromaštvu i gladi i morao je da kopa rovove. Retki trenuci u kojima je uživao jesu oni kada je slušao priče o prinčevima, princezama i dvorcima. Kada se obogatio, rešio je da „dvorce iz svojih snova pretvori u stvarnost“.

Prema Lijevim rečima, on je pravio dvorce po uzoru na one iz doline reke Loare u Francuskoj i one u Bavarskoj u Nemačkoj. Posebno ga je inspirisala katedrala Sagrada Familia u Barseloni, koju je osmislio čuveni arhitekta Antonio Gaudi.

„Kini su potrebni dvorci, a kineskim gradovima ljudi koji imaju snove da pomognu razvoju društva“, rekao je Liu koji je za izgradnju potrošio više od 100 miliona juana (16 miliona američkih dolara).

kineski-dvorac-3

Njegovi dvorci su veoma popularni među turistima, ali se mnogim gradskim zvaničnicima oni ne dopadaju i pretili su mu da će da ih sruše. Ai to Lija ne sprečava u planiranju novih arhitektonskih poduhvata. “Ostvario sam polovinu onog što sam zamislio. Sledi gradnja još boljih i sjajnijih dvoraca koji će da oduševe ljude”, rekao je Liu.

(Izvor: Blic)

 

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *