Aktuelno, Antigradnja

Novogradnja na Beogradskoj tvrđavi?

Beogradska tvrđava uskoro bi mogla da dobije novi izgled, jer izmene plana detaljne regulacije za takozvani blok „Beko“ omogućavaju gradnju hotelsko-stambenog kompleksa od 100.000 kvadrata koji će narušiti ambijentalnu celinu tog kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Srbiju, upozoravaju stručnjaci okupljeni oko Inicijative „Ko gradi grad“.

Oni ocenjuju da je ovaj plan napravljen i usvojen bez javne debate, a po strani su ostala i mišljenja stručnjaka koji smatraju da je nedopustiva izgradnja koja bi zaklonila tvrđavu.

– Procedure se koriste kao paravan da se izigra javni interes. Reč je ne samo o kršenju zakonskih i profesionalnih normi tretmana kulturne baštine, već se radi o ignorisanju postojanja institucija i procedura. Na taj način javni interes ostaje nebranjen, a preovlađuje interes investitora koji i finansira samu izradu plana – kaže Marko Aksentijević iz Inicijative, uz ocenu da nadležni organi ignorišu sve građanske inicijative, te da je uvođenje javnosti u profilisanje javnog interesa za neki deo grada pro forme, a da se odluke donose van domašaja javnosti.

On podseća na to da je modna konfekcija „Beko“ otišla u stečaj i da je svojevremeno formiran odbor poverilaca u kome nisu bili predstavnici radnika, zatim je taj odbor prodao fabričku zgradu i krug, kao nekretninu, firmi „Property development“ koju je osnovala grčka firma „Lambda Development“.

– Kako Detaljni urbanistički plan Kalemegdan iz 1969, na datoj lokaciji, ne dozvoljava izgradnju rezidencijalno-hotelsko-trgovinskog kompleksa, „Property Development“, posle kupovine zgrade fabrike i okruženja, pokrenuo je inicijativu za izradu Plana detaljne regulacije i za izradu plana angažuju Centar za planiranje urbanog razvoja (CEP), s idejom da se plan uradi samo za blok „Beko“, a ne za ceo Kalemegdan, što predstavlja brutalno parcelisanje jedne ambijentalne celine koja se oduvek sagledavala kao celina. Grad u tome nije video problem i odobrio je izradu plana – navodi sagovornik Danasa i napominje da Grad nije prihvatio zamerke koje su pristigle u vreme javnog uvida.

Gradski parlament je 9. marta ove godine usvojio novi Plan detaljne regulacije, koji izuzima blok „Beko“ iz konceptualizacije šireg područja Kalemegdana i koji omogućava investitoru da uđe dalje u postupak dobijanja građevinske dozvole za izgradnju planiranog kompleksa.

Inicijativa „Ko gradi grad“ će ove godine nastaviti da, kroz seriju okupljanja oko tematski koncipiranih radnih stolova, zajednički rasvetljavaju pojedine probleme i osmišljavaju moguće strategije i taktike budućeg delovanja. Kako kažu, čini se da primer „Beko“ može samo da obeshrabri građane koji žele da se aktivnije uključe u raspravu i borbu za javni interes u gradu, ali da to ne bi smelo da se desi, jer građani moraju da traže veću odgovornost onih koji rade u javnim institucijama i koji bi trebalo da zastupaju javni interes. Odbrana Kalemegdana, smatraju oni, nije borba za istoriju već za vrednosti društva u kom živimo, te zbog toga to nije jednostavna i brza stvar, već kontinuiran proces.

(Danas)

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *