Dešavanja

Rekonstrukcija kuće bana Jelačića u Petrovaradinu biće završena u novembru

Rekonstrukcija oronule rodne kuće bana Josipa Jelačića u podgrađu Petrovaradinske tvrđave trebalo bi da bude gotova ovih dana, saznaje „Dnevnik“ u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada.

Kako je objasnila portparolka Zavoda Aleksandara Zeković, radovi su započeti još u aprilu, a traju dugo zbog preobimnosti posla.

– U pitanju je sanacija kompletne krovne konstrukcije, zamena oštećenih delova drvene konstrukcije, preziđivanje dimnjaka, zamena krovnog prekrivača, oluka i ventilacionih otvora. Sređuje se fasada, ulična i dvorišna, obnavlja se karakteristična malterska plastika i kameni okviri ulaznih portala, kao i elementi od kovanog gvožđa, poput balkonskih ograda, rešetki i zaštitnih kapaka. Takođe, saniraju se i drvena ulazna vrata na portalima u Nazorovoj i Beogradskoj ulici – objasnila je Zeković.

Ova kuća, kao i mnoge druge u podgrađu, nije rekonstruisana već sto godina, a zbog vlage i dotrajalosti početkom marta obrušio se deo fasade. Međutim, zbog brze reakcije Grada, ovaj objekat uskoro će dobiti novo lice. Inače, kuća bana Jelačića nalazi se na uglu Beogradske ulice i Ulice Vladimira Nazora i deo je jedinstvene barokne celine Tvrđave. Datira iz 1754. godine, karakterističnog je izgleda koji je zadržala i pored svih promena koje su je zadesile tokom vremena. Kako kažu u Zavodu, ona je „jedinstveni primer arhitekture baroka, ne samo u podgrađu Tvrđave, već i na širem prostoru Vojvodine“.

Što se tiče nekih budućih radova na obnovi pojedinačnih objekata, u ovoj instituciji kažu da planovi postoje, ali da se ne može reći ništa više osim toga.

– O obnovi se odlučuje na osnovu rezultata konkursa koji nam još nisu poznati. U svakom slučaju, Zavod će učestvovati u ovim radovima, u okviru svoje delatnosti, kako dokumetacijom, tako i konzervatorskim nadzorom, odnosno praćenjem radova koji se obaljaju na objektima od značaja za graditeljsko nasleđe grada – kazala je Aleksandra Zeković.

 

(Dnevnik, Beta)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *