Klima-uređaji i zazidane terase na Vavilonskoj kuli; Foto: Olia Muzychenko, Facebook
Antigradnja

Kako bi izgledala naša verzija Vavilonske kule

Klima-uređaji, zastakljene terase, nadogradnje i satelitske antene „krase“ zgrade naših gradova pa iz analogije možemo da zamislimo kako bi izgledala poznata kula da je kojim slučajem mi „održavamo“.

Prema Knjizi postanja, vavilonska kula je bio toranj kojeg su sagradili ljudi, Nojevi potomci, ujedinjeni u nameri da dosegnu nebesa. Međutim, prema nezvaničnim informacija, kula se srušila jer su se nadzidali s tri nova sprata za koje nikada nije dobijena građevinska dozvola.

Nedavni primeri antigradnje dokazuju da javašluk na domaćim gradilištima ne jenjava, kao i da ornamentika u vidu zazidanih terasa i klima-uređaja postavljenih na najvidljivijim mestima upropaštavaju i ono što valja. Naš odnos prema zgradama najbolje se dočaran na dorađenoj verziji čuvene slike Vavilonska kula koju je naslikao Piter Brojgel Stariji. Evo kako to izgleda:

Osavremenjena verzija Vavilonske kule Pitera Brojgela Starijeg; Foto: Olia Muzychenko, Facebook

Umetnica Olia Muzychenko je za pimpovanu verziju Vavilonske kule inspiraciju pronašla u svom rodnom Kijevu, ali po svemu sudeći ona je primenljiva i na našim prostorima.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *