Švajcarski paviljon u Veneciji; foto: Wilson Wooton
Dešavanja, Izdvojeno

Zlatni lav otišao švajcarskom timu za paviljon inspirisan Alisom u zemlji čuda

Glavnu nagradu Zlatni lav na Venecijanskom bijenalu, 16. međunarodnoj izložbi arhitekture, osvojio je rad švajcarskog tima Svizzera 240: House Tour. 

Nagrađeni rad potpisuju Alesandro Boshard, Li Tavor, Metju van der Ploeg i Ani Vihervara. Radi se o praznoj kući za iznajmljivanje u kojoj je sve krenulo naopako. Iako ona ima sve što treba da ima, vrata su preniska, prozori previsoki, a prekidači nisu na odgovarajućem mestu.

Iako na prvi pogled prostor deluje normalno, razmere su potpuno izmenjene što posetiocima daje utisak da su Alisa u zemlji čuda. Cilj ovog paviljona bio je da se pokaže kako funkcioniše slobodan prostor u kućama i stanovima za iznajmljivanje u kojem se samo mogu videti beli zidovi, prozorska okna i podovi.

Neobične proporcije; foto: Italo Rondinella

Iako kuća ima sve što treba da ima, razmere su izmenjene što posetiocima daje utisak da su Alisa u zemlji čuda.

„Mi se često nazivamo nacijom zakupaca jer većina stanovništva Švajcarske živi u iznajmljenim stanovima i često se seli. Zato ljudi žele standardizovane prostore,“ zaključio je švajcarski arhitekta i kurator paviljona Alesandro Boshard.

Pogledajte kako izgleda paviljon Švajcarske: Svizzera 240 – House Tour:

Nagrada za portugalskog arhitektu

Zlatnog lava na izložbi Freespace dobio je Eduardo Souto de Moura, za dve fotografije iz vazduha, dok je za životno delo nagradu dobio britanski arhitekt i istoričar Keneth Frempton.

Najvažnija izložba svetske arhitekture održava se ove godine na temu Slobodan prostor (Freespace), a kustosice su irske arhitektkinje Ivon Farel i Šeli MekNamara.

Izložba se održava na 3.000 kvadratnih metara Arsenala i Đardiniju gde je smešteno sto arhitektonskih studija i 65 zemalja učesnika.

Zlatnog lava na izložbi Freespace dobio je Eduardo Souto de Moura; Foto: La Biennale

Od Srbije do Vatikana

Na ovogodišnjem bijenalu koji traje do 25. novembra, sedam zemalja – Antigva i Barbuda, Saudijska Arabija, Gvatemala, Liban, Mongolija, Pakistan i Vatikan – imaju prvi put poseban paviljon.

U srpskom paviljonu otvorena je izložba „Slobodna škola je slobodni prostor„, autora Branka Stanovijevića. Prema fotografijama iz Venecije naš paviljon i nije realizovan kako je to zamišljeno. Pogledajte slike ovde.

Crnogorski paviljon nastupa s izložbom „Wo/man under an umbrella„, komesara Dušana Vuksanovića i kustoskinje Sonje Radović-Jelovac, dok je u hrvatskom paviljonu otvorena izložba „Oblak Pergola / Arhitektura gostoljubivosti“, autora Alise Andrašek, Vlatke Horvat, Maje Kuzmanović i Brune Juričića.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *