Građevinarstvo

Bez sajle: Liftovi budućnosti ići će i horizontalno

Navikli smo da liftovi idu samo gore-dole. Međutim, nemačka kompanija ThyssenKrupp najavila je novu vrstu brzih liftova koji će se kretati i po dužini objekta.

Nova generacija liftova koristiće Maglev tehnologiju koja je odavno u primeni kod brzih vozova. Korišćenjem magnetnog polja, umesto kontakta sa šinama, omogućeno je kretanje objekata u željenom smeru, uz manje trenje i veće brzine. Kada se tome doda i podatak da su potrebne manje sile da bi se objekat kretao, postavlja se pitanje kako se neko do sada nije implementirao ovu tehnologiju za liftove.

horizontalni-lift-1

Nakon dugo godina razvoja, nemačka inženjerska kompanija ThyssenKrupp specijalizovana za čelične konstrukcije, uspela je da osmili sistem nazvan MULTI – prvi lift na svetu koji ne koristi sajlu za kretanje!

Sistem MULTI namenjen je za srednje i visoke poslovne objekte – idealano za one visine 300 metara – u kojima bi se kabine kreatale brzinom od pet metara u sekundi. To, naravno, nije nikakva spektakularna brzina ali sisem funkcionisanja svakako jeste. Naime, ovi liftovi bi se kretali po cikličnoj putanji – horizontalno i vertikalno – što bi skratilo vreme na čekanje na lift na najviše 30 sekundi.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Jovan

    a ako nestane struje? padamo dole?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *