Građevinarstvo

Za samo jedan dan Kinezi sagradili desetospratnicu (video)

Pogledajte kako je zahvaljujući montažnom sistemu gradnje, za samo 28 časova i 45 minuta nastao ceo objekat visine 30 metara.

Kineska kompanija Broad Group predstavila je video izgradnje desetospratnice pri kojoj je korišćen njihov prefabrikovani konstruktivni sistem Living Building.

Jedan od najzanimljivijih karakteristika sistema jeste što svaki građevinski modul ima iste dimenzije kao brodski kontejner, što ih čini veoma jednostavnim za transport do bilo koje lokacije na svetu.

Pogledajte kako izgleda rapidna gradnja zgrade od 10 spratova:

Moduli su dimenzija brodskog kontejnera, što ih čini veoma jednostavnim za transport do bilo koje lokacije na svetu.

Svaki modul je izrađen fabrički i sastoji se od konstrukcije od nerđajućeg čelika, koja nosi i izolaciju, stolariju i ventilacione sisteme. Dakle, primarna ideja je bila da moduli nakon transporta na lokaciju, koji je olakšan pomenutim dimenzionisanjem, međusobno budu povezani vijcima, a zatim i na instalacije struje i vode – i objekat je spreman za upotrebu.

Naravno, kao što se može i videti na snimku, Broad Group su prilikom ove konkretne izgradnje imali veliki broj građevinara i najmanje tri dizalice kako bi se proces što je više moguće ubrzao. Svakako, i kada bi bio smanjen broj radnika i mašinerije postupak izgradnje ovim modulima bi bio veoma brz.

I do 200 spratova

Iz Broad Group ističu da je njihova prefabrikovana konstrukcija vrlo izdržljiva, otporna na zemljotrese i da se može demontirati i delocirati po potrebi. Takođe, ističu da se pomoću njihovih modula osim višespratnica mogu graditi i hoteli, bolnice i drugi objekti, piše New Atlas.

U perspektivi kompanija tvrdi da bi ovaj sistem mogao da se koristi za izgradnju zgrada sa i do 200 spratova. Kako bismo jasnije razumeli njihovu tvrdnju, imajmo na umu da najviša zgrada sveta Burdž Kalifa ima 163 sprata.

Kad ste već ovde…

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. Goran

  Svaka im čast!
  I mi smo nekad imali odličnu prefabrikaciju (IMS, Trudbenik), ali znamo šta se dogodilo sa našim građevinskim gigantima… Nadam se da će tu prefabrikaciju neko uspeti da „izvadi iz ormara“. Stotine hiljada ljudi se skućilo zahvaljujući brzoj i jeftinoj gradnji.

  1. Igor Conić

   Tako je. Pocela je doduse inobacka da radi prefabrikaciju u novom sadu ali to je malo na broj old fashioned gradilista.

 2. Nikola Bajović

  Ono što je problem kod ovakve gradnje jeste monotonost i jednoličnost objekata te time nijesam neki zagovornik ovog sistema? Naravno u nekim vanrednim situacijama je dobrodošla ovakva brzina gradnje.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *