Upravljajte digitalnim blizancom bagera sa sigurne lokacije; Foto: YouTube UNSW
Građevinarstvo

Digitalni blizanac bagera za gradilišta nove generacije

Digitalna replika pravog bagera ne omogućava samo upravljanje mašinom s bezbednog mesta, već i mogućnost optimizacije rada i smanjivanje troškova.

Iako je stepen prodora digitalizacije u sektor građevinarstva ubedljivo najniži u odnosu na ostale industrijske sektore, tehnologije kao što su dronovi, laserski skeneri, virtuelna realnost i Internet of Things polako osvajaju gradilišta. Međutim, tehnologija koja najviše obećava jesu „digitalni blizanci“ koji mogu da prodrmaju građevinsku industriju više nego ijedna druga tehnologija do sada.

Digitalni blizanac je digitalna replika fizičkog entiteta koji međusobno komuniciraju putem Internet of Things”, kaže Dr Samad Sepasgozar sa fakulteta UNSW u Sidneju. “Na strateškom nivou, digitalni blizanac je velika inovacija za automatizaciju u građevinarstvu koja će veoma brzo transformisati ovaj sektor.”

Digitalni blizanac je velika inovacija za automatizaciju u građevinarstvu koja će veoma brzo tranformisati ovaj sektor.

Ideja je da se svaki fizički predmet na svetu napravi virtuelna replika sa kojom se povezuje preko clouda i pritom se u realnom vremenu prikupljaju vitalni podaci o fizičkom predmetu, objašnjava Dr Sepasgozar.

“Neko ovo može pobrkati sa Building Information Modellingom, međutim za razliku od BIM-a, digitalni blizanac omogućava korisnicima da upravljaju opremom na daljinu”, dodaje on. Dakle, ova tehnologija omogućava da se s kontroliše mašinama bez fizičkog prisustva što je veoma zgodno u doba pandemije.

Dr Sepasgozar trenutno razvija digitalnog blizanca za bager što će omogućiti korisnicima da upravljaju ovom mašinom na gradilištu s udaljenog mesta ali da u isto vreme imaju njegovu kompletnu dijagnostiku i statistiku.

“Digitalni blizanac i bager na gradilištu komunikaciju međusobno u realnom vremenu. Sve promene primenjene na jednom reflektuju se odmah na drugi. Na primer, možete upravljati bagerom na gradilištu i znati koja je njegova produktivnost” dodaje Dr Sepasgozar.

Upravljanje s pametnog telefona

Dr Sepasgozar kaže da je jedan od glavnih bezbednosnih izazova za upravljanje građevinom sigurno rukovanje opremom. Od studenata koji nemaju iskustva do šefova gradilišta koji su već ispekli zanat, digitalni blizanac može ne samo da ih pomogne kako da procene opasnost iz daleke sigurnosti već i da uklone potrebu da uopšte budu prisutni na licu mesta.

„To je aplikacija na pametnom telefonu, tako da je mnogo jednostavnija za upotrebu nego što mislite… u smislu vizuelizacije, u smislu kontrole ili upotrebe – mnogo je jednostavnija od bilo koje prethodne tehnologije za digitalnu automatizaciju“, kaže on.

Digitalni blizanac može omogućiti da se građevinski radnici bolje pripreme za potencijalno opasne situacije sa kojima se mogu susresti na gradilištu, kaže on.

Kao u video-igri; Foto: UNSW

Tehnologija za male igrače

Dr Sepasgozar kaže da su digitalni blizanci takođe moćan alat za analizu podataka putem kojih može da se stekne potpuna slika o jednom gradilištu.

„Građevinske aktivnosti – bilo da se radi o kopanju tunela ili se radi o izgradnji lake železnica – imaju veliki uticaj na gradove i što se tiče emisije štetnih gasova i što se tiče resursa i bezbednosti. Sve ovo se može tačno komunicirati u realnom vremenu sa svim građanima, građevinskim preduzećima i drugim zainteresovanim stranama na nivou grada.”

Digitalni blizanci će takođe pomoći da građevinsku industriju učine pristupačnijom za manje igrače tako što će im pružiti platformu, kaže on.

„Većinu prethodnih tehnologija, poput BIM-a, implementiraju veliki igrači u industriji. Ali ovde govorimo o manjim firmama, porodičnim preduzećima, kooperantima kao što su izvođači radova za iskopavanje “, kaže on.

„Svako može učestvovati u generisanju podataka, i naravno, platforma za deljenje će biti bogatija, a to može biti korisnije građevinskim kompanijama i zajednici u celini u smislu razmene podataka.“

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *