Građevinarstvo

Betonski selfi: Idealan poklon za građevinca

Trodimenzionalni portreti u betonu dostupni su zahvaljujući tehnološkom napretku.

Švajcarska firma dade design, o čijoj betonskoj kadi smo već pisali, ponudila je tržištu novi proizvod – betonski selfi. U pitanju je tehnika koja je postala moguća zahvaljujući razvoju tehnologije na više polja. Za početak, veliki napredak u recepturama betonskih mešavina omogućio je izlivanje lakog betona u ovakve oblike. Međutim, ništa manje nije važan ni razvoj 3D skenera i štampača koji su omogućili da se oblik ljudskog lica verno prenese prvo u 3D model, a kasnije i u izlivenu formu. Kada se sve ove tehnologije iskombinuju, dolazi se – uz malo mašte i kreativnosti – do trodimenzionalnih portreta u betonu.

Negativ od peska napravljen 3D štampom

Oplata od peska pravi se 3D štampom, a potom se u nju uliva laki beton.

Ceo proces počinje skeniranjem lica. Ove podatke potom obrađuju stručnjaci u dade design i to u programu kojim se materijal priprema za 3D štampu. Oplata, to jest, negativ pravi se od peska korišćenjem 3D štampača, a potom se u nju uliva laki beton čija receptura je trgovačka tajna. U smesu se dodaju pigmenti kako bi se postigla određena boja portreta, a potom se betonski selfiji ručno dorađuju kako bi se dobio konačan, što verniji izgled.

Dejvid Bouvi u betonu

Lični Han Solo

Iako je betonski selfi sjajan poklon za jednog građevinca ili arhitektu, ovo naravno nije nimalo jeftina stvar. Naime, izlivanje trodimenzionalnog portreta u betonu košta 2.500 evra.

Možete izliti i celo telo u betonu, pa ako želite da u svojoj sobi imate skulpturu nalik Han Solou iz Zvezdanih ratova onda je ovo prava stvar za vas. Naravno, to je usluga koja se dodatno naplaćuje.

Foto: dade design

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *