Arhitektura

Kule koje će očistiti zagađeni vazduh Hong Konga

Aero Hive su inovativne višespratnice koje će pomoći i u stvaranju prirodnog staništa za lokalne ptice.

Arhitektica Suraksha Acharya, iz projektnog biroa Midori Architects, predstavila je projekat dve zelene zgrade u Hong Kongu kojima je zaštita životne okoline protkana u svakom pojedinačnom detalju.

Futuristički par nebodera, nazvanih Aero Hive, prema predloženom rešenju imaće organsku fasadu koja bi na samom vrhu doživela svoju ekološku kulminaciju – bogatu zelenu baštu!

Svojim oblikom i veličinom, objekti mogu da se prilagode suptropskoj lokalnoj klimi i ekstremno jakim naletima vetra.

Koncept je zasnovan na ideji da se kreira novi simbol održive gradnje u urbanoj sredini u kojoj objekat ima zadatak da se prilagodi izazovima lokalne klime i smanji emisiju ugljen-dioksida u atmosferu, piše Inhabitat.

Predstavljeni neboderi, čiji je dizajn nedavno osvojio nagradu Skyhive Skyscraper Challenge, projektovani su tako da, osim što bi trebalo da doprinesu ekološkom aspektu grada, ujedno svojim oblikom i veličinom mogu da se prilagode suptropskoj lokalnoj klimi i ekstremno jakim naletima vetra.

„Aero Hive ima za cilj da promeni ustaljeno uverenje da savremene visoke zgrade ne mogu da se prirodno ventiliraju, zbog svojih izuzetnih visina, a ujedno nudi i otklon od hermetički zatvorenih objekata u staklu koji se predstavljaju kao model održivosti.“, istakla je arhitektica.

Utočište za ptice

Zaobljena forma i međusobni položaj objekata omogućavaju da tokom dana objekti stvaraju adekvatnu zasenčenost, a porozno organizovana fasada omogućava optimalnu cirulaciju vazduha kroz celu zgradu.

Na samom vrhu Aero Hive nalaziće se krovne bašte koje će pomoći očuvanju javnog zelenog gradskog prostora i osim što će biti otvorene za javnost, trebalo bi da postanu i mesto na kom će boraviti lokalne ptice. Velike krovne bašte neće imati samo nisko rastinje već će u njoj rasti i velika stabla drveća koja će omogućiti pticama da zasnuju novu koloniju.

Rendering: Midori Architects

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *