Arhitektura

Kula koja će se vizuelno suprotstaviti Filharmoniji na Labi

Dejvid Čiperfild projektuje Elbtower visine 230 metara – novu najvišu kulu u Hamburgu.

Buduću najvišu zgradu Hamburga potpisuje slavni britanski arhitekta Dejvid Čiperfild koji je poznat po objektima kao što su Muzej moderne literature u Valensiji ili Muzej Flokwang u Esenu. Njegov objekat je prepoznatljive skulpturalne forme, a gradiće se na istočnom obodu gradske četvrti Hafencity.

Ovako pozicionirana, kula nazvana Elbtower predstavljaće arhitektonski balans nedavno izgrađenoj, i sada već čuvenoj, Filharmoniji na Labi koju su projektovali Herzog & de Meuron a koja je smeštena na zapadnoj strani. Vizura Hamburga tako će ponovo doživeti veliku promenu, a dva markantna objekta predstavljaće neku vrstu kapija grada.

Nova vizura Hamburga
Veza dva markantna objekta

Dva markantna objekta predstavljaće nove kapije grada.

Objekat visine 230 metara biće mešovite namene pa će se pored kancelarijskog prostora, tu naći i hotel, restorani, barovi, ali i galerijski prostori.

Zgrada se sastoji iz višespratne baze koja se elegantno izdiže u formu staklene kule na strani okrenutoj prema reci. U okviru svoje baze objekat formira brojne veze sa gradom, povezujući se sa stanicom metroa na istoku, dok na severu ostvaruje vezu sa biciklističkim mostom, piše ArchDaily.

Na spoju svih ovih veza i ulaza nalazi se dvorište objekta povezano sa javnim gradskim prostorom, kako bi se što adekvatnije otvorio pristup posetilaca kuli.

Kinetička skulptura

Zakrivljena forma kule u određenim delovima pružaće efekat mermera, koji će biti postignut primenom panela koji će prvenstveno predstavljati zaštitu od svetla. Osim ovoga, sistem osvetljenja, koji je kreirao Studio Other Spaces u saradnji sa Olafur Eliasonom i Sebastijanom Behmanom, omogućiće transformaciju objekta tokom noći u kinetičku skulpturu.

 

„Oduševljeni smo što smo dobili priliku da za SIGNA Holding radimo na projektu Elbtower. Drago nam je što smo ponovo pozvani da radimo u Hamburgu, posebno što je u pitanju ovako bitna lokacija. Sve više smo svesni koliko grad zavisi od kvalitetnih projekata iz privatnog sektora.“, rekao je Dejvid Čiperfild.

Planirano je da projekat počne sa realizacijom 2021. godine kao i da se objekat završi 2025. godine.

Rendering: David Chipperfield Architects

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *