Materijali

Materijal koji može drastično smanjiti cenu solarne energije

Naučnici su otkrili da materijal koji je poznat već stotinama godina može znatno smanjiti cenu solarne energije.

Nova vrsta solarnih ćelija napravljena je od materijala koji je znatno jefitiji i lakše dostupan od silicijuma, a može generisati jednaku količinu energije.

Iako se potencijal ovog materijala još ispituje, stvar je već privukla pažnju vodećih istraživača solarne energije, a nekolicina kompanija već radi na njegovoj komercijalizaciji.

Naučnici koji razvijaju ovu tehnologiju tvrde da bi mogli cenu solarnih panela sniziti na 10 do 20 centi po vatu. Uobičajena cena današnjih panela u SAD-u je oko 75 centi po vatu.

Perovskit je poznat već vekovima no sve donedavno nikome nije palo na pamet da ga koristi za solarne ćelije. Ima svojstvo visoke apsorbcije svetlosti. Dok konvencionalni silikonski solarni paneli koriste materijale debljine oko 180 mikrometara, nove solarne ćelije koristile bi tek jedan mikrometar materijala, pri čemu bi uhvatili istu količinu svetlosti. Obojenost mu daje i svojstvo poluprovodnika, što je dobro za prenos električnog naboja koji se stvara na mestu gde udara svetlost.

Perovskites-solar-power-Solar-energy

“Materijal je bezobrazno jeftin”, kaže Michael Grätzel, koji je u svetu solarne energije čuven po inovativnim solarnim ćelijama koje nose njegovo ime. Njegov tim izradio je dosada najefikasnije perovskit-ćelije koje pretvaraju 15% sunčeve svetlosti u električnu energiju, što je daleko efikasnije od drugih jeftinih ćelija. No, na temelju dosadašnjih performansi i na njegovim svojstvima pretvaranja svetlosti, istraživači tvrde da da bi efikasnost mogla narasti i do 25%, što je jednako dobro kao i najveća moguća efikasnost ćelija koje se danas najčešće koriste. Grätzel kaže da je perovskit zahvalan materijal koji zadržava visoku efikasnost i pri masovnoj proizvodnji, jer je proizvodni proces veoma jednostavan.

Kao i bilo koji drugi novi konkurent na vrlo živom tržištu solarnih ploča, perovskit će imati poteškoća pri preuzimanju tržišta silicijumskih solarnih ploča. Troškovi proizvodnje silicijumskih vrsta ploča stalno padaju, a neki analitičari predviđaju da bi mogli pasti i na 25 centi po vatu, što bi eliminisalo većinu prednosti perovskit-solarnih panela. Očekuje se da će proizvodnja biti najjednostavnija moguća, ali realno gledajući, potrebno je najmanje jedna decenijada bi se uspostavila nova tehnologija solaranih ćelija, a za deset godina silikonskim solarnim ćelijama biće teško konkurisati.

(Technology Review)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *