Azbestni krovovi su velika pretnja za zdravlje; foto: Flickr user Stefano Mortellaro
Aktuelno, Materijali

Azbest ponovo preti! Odobreno korišćenje opasnog materijala u SAD zahvaljujući izmeni propisa

Agencija za zaštitu životne sredine Sjedinjenih Američkih Država (EPA) dozvolila je da se azbest ponovo može koristiti za pravljenje materijala i proizvoda na osnovu „pojedinačnog upita“.

Opasna supstanca, koja je zabranjena u 65 zemalja sveta uključujući i Srbiju, izgleda da ponovo preti domovima, piše Fast Company, a do razvoja ovakve situacije došlo je nakon Trampovog relaksiranja pojedinih propisa koje sprovodi EPA. Naime, uvođenjem SNUR (Significant New Use Rule) procedure, proizvodi na bazi azbesta mogu se pustiti u promet na osnovu pojedinačnog upita i analize.

Od sada, procena rizika neće uzimati u obzir posledice ili prisutnost supstance u vazduhu, vodi ili zemljištu.

Rupa u zakonu pojavila se kada je izmenjen način procene rizika proizvoda napravljen od potencijalno opasne hemikalije. Od sada, procena rizika neće uzimati u obzir posledice ili prisutnost supstance u vazduhu, vodi ili zemljištu što će otvoriti mogućnost da se proizvodi na bazi azbesta ponovo nađu i u građevinarstvu. Ovaj dokazno opasni materijal se u građevinskoj industriji najviše koristio za pokrivanje krovova i za vodovodne cevi.

Prema jednoj ranijoj studiji Svetske zdravstvene organizacije, kancerogeni efekat azbesta unetog oralno nije dokazan, za razliku od udisanja azbestne prašine. Zbog toga su posebno ugroženi oni koji rade u rudnicima azbesta, građevinskim radnicima (posebno onim koji renoviraju prostore u kojima je upotrebljen ovaj materijal) kao i ljudima koji rade na deponijama i reciklaži.

Srbija i azbest

U Srbiji se azbest u građevinarstvu već dugo ne koristi. Prekinuta je i proizvodnja proizvoda koji sadrže azbest, a 2011. godine konačno je zabranjen za sve upotrebe. Kako piše Euroactive, azbest i dalje može biti opasnost za zdravlje ljudi i životnu sredinu jer je neko vreme bio dosta korišćen, posebno za izgradnju, u vodovodnim cevima, materijalu za krovove, ali i u brodovima.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije iz 2014. godine, oko 125 miliona radnika u svetu je izloženo azbestu na radnom mestu, a najmanje 90.000 godišnje umre od bolesti koje se povezuju sa azbestom.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *