Portal Arhitekton
Aktuelno

Ponovi živi Arhitekton! Izašao novi broj ovaj put u digitalnoj formi

Tema novog 21. broja je Fundamentalno, a predstavljeno je 11 projekata od Meksika, Evrope, Majamija, od malih do velikih biroa.

Sigurno se sećate Arhitektona i brojnih konkursa koji je organizovao ovaj časopis o arhitekturi. Činjenica da je jedno vreme nestao sa scene jednako nas je razočarala koliko nas je ovog puta obradovala da je časopis i portal ponovo živ. Zato smo iskoristili priliku da urednicu Vesnu Stojčić prvo pitamo šta se desilo s Arhitektonom i kako je došlo do ideje da se on ponovo pokrene.

VS: Časopis Arhitekton nikada zvanično nije ugašen… životne okolnosti, fokus na projektovanje i druge poslove samo je doveo do konstantnog odlaganja novog broja i tako prođe skoro pet godina. Lično sam želela u svemu da se okušam i jesam, mislim na razne oblasti arhitekture. Negde sam bila više, negde manje uspešna.

ŽeleIi smo da arhitekturu prilagodimo je današnjem društvu koje definitivno nema više vremena za informacije koje nisu jednostavne i istog časa dostupne.

Kada smo pre deset godina izdali prvi broj Arhitektona, ideja je bila da to bude projekat (brend) koji bi nasledile moje ćerke. Trebalo mi je vremena da se prisetim toga i da shvatim da sam najveće zadovoljstvo i strast imala upravo u stvaranju Arhitektona, organizaciji izložbi povodom „Nagrade časopisa Arhitekton“ i ostalih divnih stvari koje smo radili. I konačno, evo novog Arhitektona.

Zaživeo je i novi portal?

VS: Portal arhitekton.net postoji od 2012. godine i bio je dosta posećen ali samo kao podrška štampanom izdanju časopisa Arhitekton. Tada je ideja vodilja bila čuvena izreka Bogdana Bogdanovića, Arhitekta-graditelj-iluzija, međutim mi smo je danas promenili. Iz te promene nastao je portal arhitekton.net. ŽeleIi smo da arhitekturu pomerimo s Bogdanove filozofije i prilagodimo je današnjem društvu koje definitivno nema više vremena za informacije koje nisu jednostavne i istog časa dostupne.

Koje teme ćete ne njemu obrađivati?

VS: Na portalu možete nači posebne teme koje su namenjene širem društvenom krugu i koje svojim zanimljivim tonom upućuju čitaoca o raznim procesima i uticajima mnogih grana zivota na arhitekturu.

Časopis više nije u štampanom formatu. Kako ste se odlučili na ovaj korak? 

VS: Upravo primećujući promene koje su se desile za ovih pet godina, odlučili smo da i časopis Arhitekton bude u online izdanju kako bi uvek bio dostupan čitaocima.

Broj 21. Arhitektona možete pročitati ovde.

Koliko često će izlaziti?

VS: Dinamika izdavanja časopisa Arhitekton ostaje ista (kvartalno) četiri broja godišnje.

Šta ne treba propustiti u novom broju Arhitektona?

VS: U novom broju 21., tema koja nam se prirodno nametnula je Fundamentalno. Predstavljeno je 11 projekata od Meksika, Evrope, Majamija, do Ho Ši Mina i svi oni zajedno predstavljaju mogućnosti da se objasni tema broja. Od malih biroa do velikih imena kao što su BIG, I.M.Pei i ostali. Ali suština je ista, fundamentalno, iako u radikalno različitim oblicima.

Svi kontaktirani biroi, su se složili da su predstavljeni projekti upravo odgovor na zadatu temu. Svaki projekat je vrlo složen što se tiče projektovanja i zadatka koji su projektanti imali ali na kraju svaki izgleda kao da je oduvek bio tu. Svi oni su sigurno dobra inspiracija u arhitekturi, zaključuje Vesna Stojčić za naš portal.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *