Materijali

Australijanci prave građevinski materijal od ugljen-dioksida

MCi će do 2020. godine napraviti 50.000 tona ovog materijala koji će se koristiti u građevinarstvu.

Kompanija MCi otvorila je u Australiji prvo postrojenje koje će od ugljen-dioksida praviti upotrebljiv građevinski materijal. Naime, ovaj tehnološki proces imitira prirodu, odnosno, atmosferske uticaje na minerale ali tako što se oni odvijaju brže – značajno brže!

Pogledajte kako izgleda ovaj proces:

CO2 veže se za serpentinit kako bi se u procesu, koji u prirodi traje vekovima a u postrojenju sat vremena, kreirali čvrsti karbonati.

 

MCi je demonstrirala ovaj postupak tako što je koristila CO2 iz rudnika Orika na ostrvu Kuragang nedaleko od australijskog grada Njukastl. Kako piše britanski Gardijan, ugljen-dioksid veže se za serpentinit kako bi se u procesu, koji u prirodi traje vekovima a u postrojenju sat vremena, kreirali čvrsti karbonati. Kako se navodi na sajtu MCi, oni bi taj materijal mogli da koriste za izradu cementa, opeke ili gipsanih ploča.

Put ugljen-dioksida do građevinskog materijala

Rešenje za klimatske promene?

Prva fabrika otvorena je pri Univerzitetu Njukasl, a prema rečima nadležnih iz MCi oni se nadaju da do 2020. godine moći da naprave od 20.000 do 50.000 tona ovog materijala koji će se koristiti u građevinarstvu.

Markus Dejv, direktor MCi, izjavio je „da su nam što pre potrebna rešenja za klimatske promene. Kao i obnovljivi izvori energije, i naša tehnologija usmerena je da industrije poput proizvodnje cementa, čelika i hemijskih materijala rešimo ugljenika.“

Geolog Piter Kuk s Univerziteta u Melburbnu prokomentarisao je da MCi tehnologija dobra, ali da ona ne može biti sveobuhvatno rešenje za problem klimatskih promena. On je za Gardijan rekao da je to „jedan od onih procesa koji se može unovčiti na lokalnom nivou. Problem je što mi, na primer, samo od upotrebe fosilnih goriva imamo emisiju CO2 od 36 milijardi tona godišnje.“

Foto: Orica

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *