Arhitektura

Rukopisi Leonarda da Vinčija postali dostupni na internetu

Pogledajte crteže slavnog renesansnog umetnika potpuno besplatno.

Kolaboracija između Britanske biblioteke i Microsofta nazvana Turning the Pages 2.0 omogućila je da 570 strana da Vinčijevog Codexa Arundela možemo pregledati onlajn i to bez ikakve naknade. Svima je na raspolaganju da slobodno pretražuju rukopise, crteže i tekstove jednog od najvećeg pronalazača i slikara renesansnog doba, piše ArchDaily.

Iako je da Vinči najpoznatiji po remek-delima kao što su Tajna večera ili Mona Liza, njegov doprinos razvoju arhitekture i građevinarstvu je nemerljiv. Poznati su njegovi nacrti za avione, helikoptere, padobrane, podmornice i automobile koji su nastali nekoliko vekova pre nego što su oni zapravo napravljeni.

Leonardove rukopise možete listati kao i pravu svesku

Iako je Leonardo da Vinči najpoznatiji po remek-delima kao što su Tajna večera ili Mona Liza, njegov doprinos razvoju arhitekture i građevinarstvu je nemerljiv.

 

Tokom života, jedan deo svojih ideja Leonardo je beležio u sveskama. Brojni rukopisi su tokom vekova izgubljeni, a delu njih koji su sačuvani mogu da pristupe samo izabrane grupe istoričara i kolekcionara. Sve do sada!

Proces digitalizacije rukopisa započet je još 2007. godine, a danas imamo mogućnost da prelistamo Leonardove skice, analiziramo crteže i pročitamo beleške od Britanske biblioteke, nacionalne institucije Ujedinjenog Kraljevstva.

Pogledajte Leonardove rukopise i crteže ovde.

Foto: British Library

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *