Kompleks Greenpoint Landing po dizajnu studija OMA uključuje dve kule poređane u cik-cak.
Arhitektura

Fasada na Tetris zgradi pomera se u skladu sa suncem

Neobične „cik-cak“ zgrade u Bruklinu počeće da se grade u avgustu ove godine, a njihova interakcija predstavlja zanimljivost za sebe, posebno ako ih posmatrate iz različitih uglova.

Renomirani holandski studio OMA predstavio je projekat prvog u nizu objekata koji će oformiti novu rezidencijalnu četvrt u Njujorku zvanu Greenpoint Landing. Naime, Greenpoint je dugo imao funkciju industrijske četvrti s druge strane Istočne reke, ali se potreba za novom namenom iskristalisala u poslednjih nekoliko godina, te umesto napuštenih industrijskih hala, tamo sada kreću da se udaraju temelji modernih zgrada.

Ono malo informacija koje su arhitekte do sada otkrile o projektu deluje dosta zanimljivo. Na primer, znamo da će ovaj projekat proširiti izlaz na obalu reke i dodati 2,5 hektara otvorenog prostora duž obale, a da će se u njegovom sklopi naći maloprodajni prostor od 8.600 kvadrata.

Kule se nadovezuju jedna na drugu baš kao blokovi u neprevaziđenoj video-igri Tetris.

Ipak, glavno obeležje ovog kompleksa predstavljaju dva visoka tornja koje su na cik-cak poređani jedan uz drugi. Inhabitat prenosi da će se u njima naći ukupno 745 stambenih jedinica, od čega će 30 odsto biti finansijski pristupačne što je postala norma u SAD.

Međuprostor između dve kule biće obogaćen različitim sadržajima i zajedničkim prostorima sa fantastičnim pogledom na Menhetn. Zajednički bazeni i fitnes zone naći će se upravo u ovom delu. Dinamičnu interakciju ove dve kule dizajneri su slikovito prikazali pomoću trodimenzionalnih modela. Gledajući ove modele ne možemo a da ne pomislimo na Tetris jer se ove kule nadovezuju baš kao blokovi u neprevaziđenoj video-igri.

Fasada koja prati sunce

U okviru kompleksa naći će se i zelena površina na dva nivoa s pogledom na reku, kao i i terase uokvirene zajedničkim prostorima i sadržajima. Fasada na prefabrikovanim betonskim panelima biće obložena velikim staklenim panelima s kosim frontovima koji se pomeraju u skladu s kretanjem sunca u tokom dana.

Vizualizacije projekta: The Office for Metropolitan Architecture (OMA)

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *