DCIM100MEDIADJI_0026.JPG
Građevinarstvo

Pogled iz drona na gradilište mosta na obilaznici oko Beograda

Počeli su pripremni radovi na izgradnji preostalih segmenata obilaznice oko Beograda – od Ostružnice do Bubanj potoka. Pogledajte kako oni izgledaju!

Obilaznica oko Beograda nije popularna kod vozača koji iz pravca severu (Subotica, Novi Sad) idu prema jugu (Niš, Grčka) i obrnuto, jer se na neizgrađenim sektorima puta prave velike gužve koje značajno produžavaju vreme putovanja. Međutim, izgleda da će i ovome uskoro doći kraj jer kako javlja Beobuild, pokrenuti su radovi na završetku južnog i istočnog kraka, čime će kritično usko grlo i crna tačka na putnoj mreži obilaznice biti stvar prošlosti. Izgradnjom dela Obilaznice do Bubanj potoka, ukupna dužina ovog autoputa u punom profilu iznosiće 47 kilometara, odnosno 60% od ukupno projektovanih 78 kilometara.

Pogledajte kako izgledaju radovi na Ostružničkom mostu:

Delovi konstrukcije mosta postaju plovila

U okviru sektora B gradi se i leva traka autoputa na mostu preko Save kod Ostružnice u okviru kojeg se nalazi i Ostružnički most čija se izgradnja usporila zbog rizika od neekslodiranih bombi na dnu reke. Iz tog razloga u projektu je potpuno promenjena tehnologija montiranja čelične konstrukcije, da bi se izbegle potencijalne opasnosti od pobadanja privremenih nosača u dno reke.

Nova metoda biće po prvi put upotrebljena u našoj zemlji, a radi se o vrlo interesantnoj i domišljatoj inženjeriji. Elementi čelične konstrukcije mosta će u delovima biti transportovani do Savskog brodogradilišta, odakle će tri raspona dugačka po 80 metara biti privremeno prerađeni u plovila, da bi se onda te konstrukcije porinule, i poput barže Savom odvezle do Ostružnice. Na gradilištu mosta ukloniće im plovne modifikacije i Derrick kranom podići na pripremljene pozicije. Više o ovoj metodi kao i detalje o projetku pročitajte na Beobuildu.

Novi most preko Ostružnice trebao bi da bude gotov do kraja ove godine.

Foto naslovna: Beobuild

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *