Enterijeri

Moderno potkrovlje s rustičnim detaljima okupano u svetlu

Derutni prostor zasijao je novim sjajem zahvaljujući inovativnim enterijerskim rešenjima.

Arhitektonski biro Epad Architecture Office dobio je zadatak da potkrovlje u centru Luksemburga adaptira u moderan stan ali tako da mu se zadrži originalan duh. Arhitekte su rešile da uklone sve postojeće elemente u stanu, a da duh minulih vremena pokušaju da ožive kroz očuvanje originalnog izgleda drvene konstrukcije krova. Kosnici i grede su prvo ošmirglane a potom nauljene kako bi tekstura drveta isplivala u prvi plan. Rezultat je fantastičan miks rustične konstrukcije i savremeno opremljenog enterijera koji prija oku.

Preko krovnih prozora svetlo ulazi na etažu ispod zahvaljujući transparentnom podu.

„Postojeći otvori u krovu, podu i zidovima zadržani su ili povećani tamo gde je trebalo,“ objašnjavaju arhitekte. „Usko i strmo stepenište koje vodi ka potkrovlju zamenjeno je širokim stepeništem od drveta i čelika čime je ostvarena daleko bolja komunikacija„.

Međutim, pored bolje komunikacije ostvarena je i bolje prirodno osvetljenje. Naime, veliki krovni prozori marke VELUX kao i novoformirani deo poda u staklu omogućili su da na etaži ispod sada ima daleko više svetla! Pametnim rešenjima i korišćenjem kvalitetne opreme, ovaj prostor postao je daleko svetliji i prijatniji za život što je i bila želja klijenata koji nisu da se sele iz centra grada.

Kamin nad staklom

Dok je spavaći blok organizovan na donjoj etaži, dnevni boravak je formiran na spratu. To je i centralni deo stana sa velikom kaminom koji visi sa plafona direktno nad staklenim podom. On je dovoljno jak da se po njemu hoda ali i dovoljno transparentan da propusti svetlo u etažu ispod.

Šest velikih i četiri VELUX krovna prozora standardne veličine obezbeđuju veliki priliv svetlosti i omogućavaju da prostor deluje lagano i transparentno.

Osnova i presek

Osnova
Osnova
Presek
Presek

Foto: Epad Architecture Office

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *