Građevinarstvo

U Italiji otvoren novi most Santjaga Kalatrave

Kozenca je dobila most koji izgleda kao velika harfa koji je prepoznatljiv za slavnog arhitektu.

U Italiji je otvoreno novo arhitektonsko delo čuvenog španskog arhitekte Santjaga Kalatrave: to je most zvani Kozenca u istoimenom gradu, 300 kilometara južno od Napulja, koji ima za cilj da integriše dva urbana područja koji su trenutno razdvojeni rekom Krati, piše Platforma Arquitectura.

Drumsko pešački most izrađen je od materijala karakterističnih za Kalatravu – čelik, beton i prirodni kamen. Most dužine 140 i širine 24 metra nose kablovi koji su okačeni o nagnuti stub visine 82 metara. Oblik mosta podseća na prvi most s kosim stubom na svetu: most Alamillo u Sevilji (Španija) kojeg je dizajnirao Kalatrava ali i na onaj u Buenos Airesu koji je takođe njegovo delo.

Velika harfa

Novi orijentir Kozence, koji je vidljiv iz svakog dela grada, jeste nagnut stub s kablovima koji iz daljine podsećaju na veliku harfu. Vitki čelični profil kvadratnog oblika ima zaobljene uglove preko kojeg su prebačeni kablovi koji nose sile konstrukcije i drže most na mestu.

Most Kozenca je deo ambicioznog urbanističkog plana kojim se planira revitalizacija industrijskih delova grada.
Prema rečima gradonačelnika Kozence, Marija Occhiutija, novi most „nije jednostavna konstrukcija, ali je vredan arhitektonski rad koji će, zajedno s drugim planovima koje se odvijaju, preobratiti Kozencu u atraktivnu turističku destinaciju.“

Osim toga što premošćava reku Krati, na jednoj strani most prelazi i preko pruge.

Nakon otvaranja mosta, stanovnici grada i turisti objavili su na društvenim mrežama, uglavnom Instagramu, svoje utiske o mostu. Evo par odabranih:

https://www.instagram.com/p/BehlhmnFcrI/?utm_source=ig_embed

Render: Santiago Calatrava Architects & Engineers

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *