The Twist je novi muzej u Norveškoj koji se mora posetiti
Izdvojeno, Svetski projekti

Ovaj objekat je potpuno uvrnut! The Twist je novo remek-delo slavnog Bjarke Inglesa

Muzej? Most? Infrastruktura? Ovaj novi uvrnuti objekat je sve to zajedno u jednom!

Projekat renomirane danske firme Bjarke Ingels Group (BIG) deo je Kistefosa, industrijskog muzeja i parka skulptura u Jevnakeru, okruga koji se nalazi na oko 80 kilometara severno od Osla u Norveškoj. Novi skulpturalni objekat biće domaćin međunarodnog programa izložbi savremene umetnosti, a otvaranje je zakazano za 18. septembar ove godine.

Objekat je nazvan The Twist, a iz priloženih rendera jasno je odmah i zašto. Fasada ovog objekta je po svojoj podužnoj osi zarotirana je za 360 stepeni pa se tako stiče utisak da je zgrada uvrnuta. Ovo je postignuto tako što je zastakljen deo fasade zarotiran za 90 stepeni dok se ostatak ovojnice prati krivulju.

Fasada ovog objekta je po svojoj podužnoj osi zarotirana je za 360 stepeni pa se tako stiče utisak da je zgrada uvrnuta.

Projekat muzeja je izabran kao pobednički na međunarodnom konkursu koje je održan 2015. godine, a oblikovanje njegovog dizajna vođeno je prirodnim okruženjem parka i izloženih skulptura, sa namerom da poboljša celokupno iskustvo posetilaca.

BIG je novi objekat opisao kao „naseljeni most“ s obzirom na to da muzej izdužene forme, površine 1.000 kvadratnih metara, povezuje severnu i južnu obalu reke. Pristup objektu je obezbeđen sa obe strane.

„Ovim projektom uspeli smo da izvedemo eksperiment gde zgrada služi i kao most i kao muzej, a koja je ujedno i deo infrastrukture.“, istakao je za Designboom Bjarke Ingels, osnivač BIG-a.

Lokacija koja se mora posetiti

Kistefos je 1996. godine osnovao norveški biznismen i kolekcionar umetnina Christen Sveaas, i to upravo na mestu gde je njegova porodica u prošlosti vodila posao vezan za drvnu industriju. Njegova misija je da se očuva građevinsko i industrijsko nasleđe ovog područja i da se istovremeno stvori prostor koji će adekvatno prezentovati najbolje od norveške i međunarodne savremene umetnosti.

Kistefos bi trebalo da postane destinacija kulture koja će se obavezno morati posetiti i to ne samo zahvaljujući izložbama, parkom svetski priznatih skulptura koje upotpunjuju bogatu industrijsku baštinu ovog lokaliteta, već i zbog same arhitekture ovog objekta, to jest, mosta, to jest, infrastrukture… Hm.

Ovako će izgledati unutar The Twista:

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *