Živo u Titelu i Mošorinu krajem ovog leta.
Dešavanja

Konferencija i festival zemljane arhitekture u Titelu i Mošorinu

Balkan Earth konferencija se održava u Titelu od 23 do 25. avgusta 2019.

Konferencija će okupiti predstavnika 12 balkanskih zemalja, radi upoznavanja zemljane arhitekture regije, kako bi ukazali na degradaciju i zanemarivanje, ali i potencijale koje ima u održivom razvoju. Cilj konferencije je stvoranje temelja buduće saradnje i zajedničkih projekata.

Osim predstavnika 12 balkanskih zemlja, u uvodnom delu konferencije ugostićemo i vodeće stručnjake u gradnji zemljom koji će sa nama podeliti iskustva i pričati o istraživanjima isvojim projektima. Između ostalih, gostovaće profesor Gernot Minke iz Nemačke, doajen zemljane arhitekture, kome je ovo ujedno i prvo gostovanje na ovim prostorima; Lydie Didier iz Francuske, voditeljka ECVET projekta za donošenje standarda i obrazovanja u gradnji zemljom; Filipe Jorge iz Portugala, arhitekta, fotograf i izdavač, osnivač izdavačke kuće Argentum, koja iza sebe ima preko 100 izdanja vezanih uz tradicionalnu arhitekturu, urbanizam i kulturnu baštinu. Ostale predavače i predstavnike balkanskih zemlja možete videti na linku konferencije.

BE konferencija je namenjena predstavnicima 12 zemalja, zaposlenima u institucijama za očuvanje kulturne baštine , studentima arhitekture, konzervacije, građevinarstva, održivog razvoja, majstorima, zanatlijama, zaljubljenicima u kulturu, umetnost i baštinu, kao i svim zainteresovanima.

Regio Earth festival u Mošorinu od 26. avgusta do 1. septembra 2019.

Regio Earth je putujući festival zemljane arhitekture, dizajna i umetnosti, nastao na inicijativu organizacija Sárkollektíva iz Mađarske i TerraPia iz Rumunije. Nakon prva dva, Klub finih zanata je organizator trećeg festivala. Fokus festivala je na zajedničkom zemljanom nasleđu u regionu i potrazi za modernim načinima integrisanja u trenutne socio-kulturne dinamike. Na festivalu će se održati niz praktičnih radionica i predavanja na temu restauracije zemljanih kuća, moderne gradnje zemljom, dekoracije i načinima primene lokalnih prirodnih materijala.

Gostovaće, između ostalih, italijanska umetnica Isabella Breda, čiji se rad bazira na istraživanju mogućnosti i primeni zemlje u dekorativnom dizajnu enterijera; čileanske umetnice Claudia Aracena i Consuelo Ceballo, kao i mnogi drugi treneri iz regiona.

Za festival i konferenciju prijavljeno je više od 70 učesnika iz Srbije, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Mađarske, Slovenije, Slovačke, Češke, Austrije, Finske, Turske, Engleske, Nemačke, Grčke, Francuske, Estonije, Čilea, Argentine, Siera Leone i Indije, kao i desetak volontera iz Srbije i Hrvatske.

Generalni pokrovitelj događaja je Opština Titel, a projekat podržavaju: Rekonstrukcija ženski fond, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ministarstvo životne sredine, Francuski institut i Italijanski kulturni centar, kao i mnogi sponzori.

Više o festivalu možete videti na linku festivala kao i ovde http://bekref2019.zemljanarhitektura.com.

Ukratko o organizatoru

Udruženje „Klub finih zanata“iz Mošorina postoji već dugi niz godina i radi na valorizaciji i očuvanju tradicionalne zemljane arhitekture, graditeljske baštine i tradicionalnih zanata, promociji održivog razvoja, kao i ekološke i energetski efikasne gradnje. Zalažemo se za održivi razvoj lokalne zajednice i ravnopravnost polova.

Počevši, takoreći, od temelja, obnavljamo staru zemljanu kuću s ciljem otvaranja Centra za zemljanu arhitekturu. Poslednjih 8 godina organizovali smo mnoštvo edukativnih radionica, predavanja i seminara kroz koje je prošlo nekoliko hiljada ljudi. Naš trud i rad je prepoznat od strane stručnjaka i šire javnosti.

Ostvarili smo saradnju sa institucijama iz Srbije i sveta, lokalnim preduzetnicima, majstorima tradicionalnih zanata. Radovi se bliže kraju i odlučili smo to proslaviti organizacijom manifestacije koja će okupiti veliki broj stručnjaka, majstora, studenata i ostalih zaljubljenika u zemlju i tradiciju. Više informacija pronađite ovde: facebook.com/Earth&Craftszemljanarhitektura.com.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *