Sudar dva volumena dogodio se u spektakularnom atrijumu; Foto: Stephane Brugger
Arhitektura

Kako je brutalistička zgrada dobila pripitomljeniji izgled

Primer brutalizma u Montrealu iz osamdesetih godina prošlog veka dobio je novo obličje koje ima suptilniji odnos sa susedstvom.

Voleli brutalizam ili ne, mora se priznati da ovakva arhitektura ne leži svakom oku i da često znaju da teže deluje na okolinu. Upravo takva je bila zgrada CSN u Montrealu koja je nakon renoviranja i nadgradnje, čiji projekat potpisuju arhitektonske firme BGLA i NEUF Architects, dobila pripitomljeniji izgled zbog čega je i zasluženo osvojila Grands Prix du Design – najprestižniju nagradu za arhitekturu u Kanadi.

Poenta je da je objekat zadržao svoju suštinu ali je estetika obogaćena, postala je suptilnija a uticaj objekta na susedstvo postao je više prijateljski.

Objekat je zadržao svoju suštinu ali je estetika obogaćena, postala je suptilnija, a prema susedstvu je postala prijateljski nastrojena.

Čitav projekat je inspirisan i utemeljen na vrednostima koje neguje CSN, a to su autonomija, sloboda i solidarnost. Zato je organizovan novi trg neposredno uz objekat koji pruža mesto za relaksaciju i druženje kako korisnicima zgrade tako i susedima.

Nova fasada, koja se nastavlja na betonsku (brutalističku), oplemenjena je staklima u boji koja su celoj zgradi dala poseban vizuelni izraz.

Sudar u atrijumu

Međutim, najviše intervencija napravljeno je u samom enterijeru, odnosno u atrijumu. U centralnom delu obnovljenog arhitektonskog koncepta došlo je do simbioze dva volumena, gde jednim dominira drvo, a drugim čelik i beton. Dakle, sirovost betona pripitomljena je velikom količinom drveta i prirodnih materijala.

Staro i novo u jednom

Atrijum u jednu ruku predstavlja slobodan javni prostor, a s druge strane čini jaku vezu između različitih funkcija zgrade. Tako je na najbolji način napravljena veza između starog i novog, brutalističkog i savremenog, hladnog i toplog.

Na prizemnom nivou zgrade smeštene su zajedničke prostorije, poput sale za sastanke, kafeterije, multifunkcionalne sobe, ali i biblioteke.

Atrijum u jednu ruku predstavlja slobodan javni prostor, a s druge strane čini jaku vezu između različitih funkcija zgrade.

Paleta materijala koju čine drvo, beton i čelik dominiraju enterijerom. Ipak, drvo se izdvaja kao dominantni materijal koje, kako kažu arhitekte, simboliše bogatstvo znanja zaposlenih u CSN. Različite primenjene vrste drveta dolaze iz lokalnih i regionalnih industrija.

Pogledajte i osnovu ove zgrade:

Staro i novo krilo sustiču se u atrijumu

Foto: Stephane Brugger, via V2com

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *