Arhitektura

Izgrađeno dečije selo u kom je pristup vozilima zabranjen

Građeno u skladu s lokalnom tradicijom i prilagođeno ekstremnim vremenskim uslovima, nastalo je bezbedno selo od 15 kuća za smeštaj dece bez roditelja.

Nemačka nevladina organizacija SOS kinderdorf, koja se bavi zbrinjavanjem dece širom sveta, ovaj put, za svoj projekat u afričkoj zemlji Džiboti, angažovala je firmu Urko Sanchez Architects. Dizajnerski tim je nakon upoznavanja s lokalnom arhitekturom i klimatskim uslovima, prešao na fazu formiranja koncepta koji su usmerili na tri ključna principa.

Decije selo u Africi 01

Prva tačka odnosila sa na formiranje sredine koja će biti bezbedna za decu, okruženje bez automobila i prolaza većeg broja ljudi. U skladu sa ovim, omogućeno je formiranje uskih ulica i trgova na kojima bi deca mogla bezbedno i neometano da se igraju.

Decije selo u Africi 02

Decije selo u Africi 03

Druga stavka odnosila se na zamisao da je potrebno organizovati što više otvorenog prostora sa jasno definisanim privatnim i javnim površinama.

Decije selo u Africi 04

Decije selo u Africi 05

Treća tačka u konceptu odnosila se na ideju da se u izgrađenu celinu integriše što više vegetacije i da se budući stanovnici ohrabre i podstaknu da se sami brinu o svojim biljkama i drveću.

Decije selo u Africi 06

Svaka od petnaest kuća u selu ima isti broj prostorija koje su samo raspoređene na različite načine. Prirodna ventilacija je u što većoj meri primenjena dok su odžaci postavljeni tako da šire toplotu samo gde postoji potreba za grejanjem, piše Designboom.

Decije selo u Africi 11

Decije selo u Africi 10

Na izgradnji sela radili su lokalni izvođači u saradnji sa međunarodnim timom.

Decije selo u Africi 08

Decije selo u Africi

Foto: Javier Callejas

Decije selo u Africi 09

Decije selo u Africi 07

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *