Spajanje mosta planirano je do kraja godine; Foto: Vjeran Mlinarić
Regionalni projekti

Most nad Omišom: Trenutno najzahtevniji građevinski projekat u Hrvatskoj

Most se gradi postupkom slobodne konzolne gradnje i to tako da se delovi čeličnog sklopa, proizvedeni u radionicama u Italiji, montiraju u tunelu.

Okarakterisana kao trenutno najzahtevniji građevinski projekat u Hrvatskoj, izgradnja 216 metara dugog mosta iznad kanjona reke Cetine kod Omiša spojiće dva tunela – “Omiš”, dugačak 1.471 m i “Komorjak”, dug 600 metara, a sve u sklopu projekta Omiške obilaznice čiji je izvođač kompanija Strabag.

Grad Omiš u Splitsko-dalmatinskoj županiji smešten je na uskom pojasu između kopna i planina, uz ušće Cetine, u kom nema prostora za novu saobraćajnicu, stoga nova obilaznica koja se trenutno gradi prolazi kroz planine, na visini od 70 metara iznad mora.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Dva raspona u prilazima tunela

Širina kanjona na mestu prelaza iznosi 140 metara s izuzetno strmim liticama, nagiba i do 1:5, pa je sam čelični gredni most na oba kraja smešten u portale prilaznih tunela “Omiš” i “Komorjak”.

Nosivi sklopivi most ima tri raspona od kojih su dva skrivena u prilazima tunela. Ti kraći rasponi su veličine od po 30 metara dok je središnji raspon veličine 152 metra nad kanjonom.

Most se gradi postupkom slobodne konzolne gradnje i to tako da se delovi čeličnog sklopa montiraju u tunelu. Nakon što je odsečak mosta montiran, potiskuje se napolje, nad reku, s tim da mu naredni deo, koji je još u tunelu, pravi protivtežu.

Jedna od specifičnosti ovog projekta je i to da se po prvi put u Hrvatskoj potiskuje most promenljivog poprečnog preseka.

Jedna od specifičnosti ovog projekta je između ostalog i to da se po prvi put u Hrvatskoj potiskuje most promenljivog poprečnog preseka. Delovi čelične konstrukcije proizvode se u radionicama u Italiji, gde se nakon izvršene predmontaže kopnenim putem transportuju do mesta ugradnje.

Cela čelična konstrukcija u radionici je tako podeljena na elemente dužine do 12 metara i maksimalne širine do 2 metra, kako bi se šleperima mogla transportovati u tunele „Omiš“ i „Komorjak“, gde se vrši okrupnjavanje i montaža.

Ukupni utrošak čelika za izradu rasponskog sklopa iznosi 1.150 tona; Foto: Vjeran Mlinarić

Ukupni utrošak čelika za izradu rasponskog sklopa iznosi 1.150 tona, što daje prosečni utrošak od 497 kg/m2 površine mosta.

Ukupni utrošak čelika za izradu rasponskog sklopa iznosi 1.150 tona, što daje prosečni utrošak od 497 kg/m2 površine mosta, piše „Dalmacija danas“.

Na jednom kraju mosta ugrađuje se uređaj – prenosnik udara koji omogućava uzdužna pomeranja rasponskog sklopa (kada se most izduži ili skrati zbog promene temperature), a u slučaju naglih pomeranja kakvi nastaju kod potresa predstavlja uzdužno nepomičnu tačku, odnosno prenosi silu u stenu.

Nije za pešake

Saobraćajna površina na mostu sastoji se od dve vozne trake širine 3,25 m, dve ivične trake širine od po 30 centimetara, te dve servisne staze širine od po 75 centimetara.

Pešačke staze na mostu nisu namenjene pešačkom saobraćaju, osim kao servisne staze za obilazak ovlašćenim osobama.

Ograda mosta je projektovana sa ispunom od prozirnih ploča s efektom mutnog stakla radi postizanja što boljeg svetlosnog efekta u kombinaciji s rasvetom smeštenom u rukohvat ograde.

Spajanje mosta do kraja godine

Inače, Omiška obilaznica smatra se za jedan od najvećih infrastrukturnih objekata u Splitsko-dalmatinskoj županiji, vrednosti oko 24 miliona evra.

Prema zvaničnim najavama, negde do kraja ove godine bi trebalo doći do spajanja mosta, da bi najkasnije u martu 2023. godine bila dovršena cela deonica čija je dužina oko tri i po kilometra.

Fotografije: profesor Vjeran Mlinarić, LinkedIn, autor udžbenika “Tehnologija građenja”

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *