Ne, ovo nisu skele. Ovo je fasada novog vrtića u Češkoj!

U strukturalno još uvek nerazvijenoj četvrti češkog grada Liberec, podignut je novi vrtić Nova Ruda koji je bio preko potreban zbog rastućeg broja lokalnog stanovništva. Sama lokacija je još uvek nedovoljno urbanistički razvijena, a veći deo okolnog zemljišta definisan je kao javna zelena površina.

Upravo je to bio idealan teren za arhitekte iz biroa Petr Stolin Architekt koji je kroz specifičnu konfiguraciju objekta decu podstakao da istražuju njegovu arhitekturu. Oni mogu tokom celog dana da otkrivaju zgradu i različite načine kretanja kroz nju, a da pritom budu malo u prirodi malo u zatvorenom.

Čitava zgrada obuhvaćena je čeličnom konstrukcijom koja nosi delimično transparentne panele. 

U neposrednoj blizini vrtića nalazi se jedna istorijska građevina, srednja umetnička škola i nekoliko porodičnih kuća, tako da zajedno čine jedan prilično ruralni kontekst. Zato i sama zgrada nije morala mnogo da se uklapa u neki postojeći kontekst što je arhitektama omogućilo da se razmašu u kreativnosti. Tako je nastala specifična fasada vrtića koja privlači poglede.

Čitava zgrada obuhvaćena je čeličnom konstrukcijom koja nosi delimično transparentne panele. Ovakav koncept, koji se zasniva na transparentnosti, vizuelno povećava prostor i stvara osećaj sigurnosti. Fasada zapravo predstavlja mekanu opnu koja štiti unutrašnji svet vrtića, na način da nema potrebe za bilo kakvom dodatnom ogradom, pišu arhitekte za ArchDaily.

Neobičan je i topografski karakter lokacije imajući u vidu da je vrtić smešten na padini orijentisanoj ka severu, a sam prostor vrtića ograničen je postojećom saobraćajnicom i parkingom.

Objekat je preko velikih prozora povezan sa okruženjem, a međusobna konekcija spratova ostvarena je kroz atrijume.

Na donjem nivou objekta smeštena je spavaonica i to je najmirniji deo vrtića.

Na sledećem spratu je igraonica i trpezarija i u ovoj zoni deca mogu izaći na terasu i bočne galerije koje su zaštićene delimično transparentnom fasadom, pa zbog svoje strukture deluje poput sistem skela.

Objekat je preko velikih prozora povezan sa okruženjem, a međusobna konekcija spratova ostvarena je kroz atrijume.

Poslednji sprat ima najvišu visinu i na njemu je organizovana učionica. Krovni prozori puštaju znatnu količinu dnevne svetlosti što je pogodno za prijatniji rad dece.

Vrtić je predviđen za prihvatanje dve grupe od po 25 mališana, o kojima se brinu četiri vaspitača, tako da se u okviru zgrade nalaze i njihove kancelarije, kao i sve pomoćne prostorije namenjene spremanju hrane, čišćenju i skladištenju.

Zahvaljujući otvorenim terasama i dvorištu deca se mogu igrati ali i učiti na otvorenom, jer ovi prostori takođe sadrže ormariće za odlaganje igračaka i pribora za rad.

Kako u unutrašnjosti kako i pri oblikovanju fasade korišćeni su materijali u svetlim tonovima koji su kombinovani sa staklom.

Grafičke podloge

Osnova drugog sprata
Osnova drugog sprata
Osnova prvog sprata
Osnova prvog sprata
Osnova prizemlja
Osnova prizemlja

Foto: Alexandra Timpau

Kad ste već ovde…