Svetski projekti

Na veštačkom ostrvu u Amsterdamu gradi se stambeni blok

Kompleks Jonas je inženjerski i arhitektonski podvig koji potvrđuje da u građevinarstvu ne postoji nešto što je nemoguće izvesti. 

Šta kada želite da proširite grad, a nemate slobodnog zemljišta za gradnju? Gradite na vodi! Ali ne, ne pričamo o Dubaiju i njihovim ostrvima u obliku palmi, već o zemlji lala i drvenih klompi. Poznata je činjenica da je veći deo teritorije Holandije koji je ispod nivoa mora je ljudsko delo. Od kraja 16. veka građeni su polderi otimanjem zemlje od mora i isušivanjem jezera. Danas oni čine skoro 17% površine zemlje. Međutim, Holanđani su počeli da otimaju i od mora…

Jonas je svojevrsni arhitektonski dragulj i po pitanju pejzažnog dizajna i po pitanju održivosti.

Kvart Ijburg je novo naselje u Amsterdamu stvoreno od šest veštačkih ostrva. Trenutno u njemu živi i radi preko 30.000 stanovnika. Na njemu je gradio slavni BIG, a mamac za doseljavanje su i besplatni teniski tereni.

Nova zgrada koja će postati mamac za doseljavanje kreativne elite jeste stambeno-poslovni kompleks Jonas koji je svojevrsni arhitektonski dragulj i po pitanju pejzažnog dizajna i po pitanju održivosti.

Jonas je zajedničko delo studija za pejzažno uređenje Felixx i arhitektonske firma Orange Architects. Oni su projektovali stambeni kompleks u Amsterdamu koji će nići na novom veštačkom ostrvu u okviru kvarta Ijburg. Novi rezidencijalni objekat će pored stambenog uključivati i komercijalni program, kao i nova područja za javne sadržaje, kažu arhitekte.

Novi kompleks bi trebalo da pruži različite mogućnosti za stanovanje sa obiljem javnih pejzaža. Na ovaj način bi trebalo da se uspostavi veza između ova dva sadržaja, odnosno adekvatan prostor za život u skladu 21. veka.

Atrijum kao kanjon

Projekat Jonas je osmišljen kao „dnevna soba“ Ijburga i njegov dizajn uključuje niz programskih zona koje prate određene konceptulane teme. Prvo takvo mesto je uređeni pejzaž ispred objekta. Ovaj paviljon sa skulpturalnim terasama ima i integrisan ulaz u garažu, kao i multifunkcionalno pozorište na otvorenom.

U osnovi projekta je da centralni atrijum zgrade bude zamišljen kao kanjon, a sveopšti dizajn projekta je usmeren na najviše moguće stepene održivosti.

Plaža na krovu

Sledeća otvorena zona je prostrano podužno dvorište, inspirisano šumom, te sadrži visoko drveće, mahovinu i paprat. Između rastinja vode kamene staze, koje prate drvene klupe.

Verovatno i najzanimljivija predviđena zona je plaža na krovu objekta. Ovaj prostor će sadržati malo jezero, plaže sa borovima i centralni trg sa portugalskom kaldrmom.

Projekat nazvan Jonas, poručen je od strane kompanije Amvest, a razvijen je u saradnji sa Site Urban Development, ABT i Floor Ziegler.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *