Staklena kuća ušuškana u brazilskoj šumi; Foto: Ricardo Bassetti
Svetski projekti

Oaza od stakla i betona skrivena duboko u šumi

Ova potpuno transparentna kuća dom je naučnika koji je želeo da se potpuno osami. Zbog toga je ovu oazu podigao usred brazilske šume.

Arhitekte iz firme Atelier Branco Arquitetura dobile su zahtev od klijenta da se isprojektuje kuća u kojoj će on moći da u miru razmišlja i čita – potpuno izolovan od užurbanog gradskog života. Vlasnik kuće, preneo je arhitektama svoja maštanja o strukturi koja nije bila okarakterisana ni kao stalni dom, niti vikendica, već kao bujno i mirno mesto u koje se može povući. Projektanti su izašli s rešenjem koje je utopljeno u prirodu, ali tako da se objekat otvara prema šumi u dnevnoj zoni dok se u mirnoj zoni potpuno zatvara.

Stakleni fasadni zidovi od poda do plafona puštaju prirodnu svetlost u unutrašnjost kuće i daju osećaj potpunog pripadanja okolnoj divljini.

Prilazeći objektu saobraćajnicom, prvo što se uočava je ogromna drvena platforma postavljena na krovu betonske strukture, što stvara osećaj plutanja kuće među bujnom vegetacijom okolne prašume.

Arhitekte su konvencionalne ograde krovnih terasa zamenili obodnim vodenim kanalima, koji čine da krovna terasa izgleda poput ostrva.

 

Stepenasta struktura

Spuštajući se niz stepenice dolazi se do glavnog ulaza u kuću. Zbog nagiba terena arhitekte su stepenasto oblikovale strukturu, te se postepeno otkrivaju različiti delovi kuće.

Stakleni fasadni zidovi od poda do plafona puštaju prirodnu svetlost u unutrašnjost kuće i daju osećaj potpunog pripadanja okolnoj divljini.

Funkcija u skladu s osunčanošću

Prostorna organizacija kuće vođena je upravo prodorima prirodne svetlosti, pa je tako spavaća soba smeštena na samom vrhu objekta, gde je osunčanost najmanja. Dnevni boravak i trpezarija primaju najveću količinu prirodnog svetla, piše Inhabitat.

Radna zona bez premca

Radna zona se nalazi u centralnom delu kuće i ona je najimpresivniji deo ovog projekta. Sa dvostrukom visinom i naglašenim betonskim gredama i stubovima, ovaj prostor prosto mami da se u njemu uživa… i ponešto radi.

Svakog enterijeristu će posebno zainteresovati impresivni komadi nameštaja koji upotpunjuju radnu zonu.

Zatvorena kupatila

Kupatila su nasuprot ostatku kuće u potpunosti zatvorena, izvedena od betona i osvetljena krovnim prozorima, koji pružaju ograničenu količinu osvetljenja ali i potpunu privatnost.

Grafičke podloge

Osnova kuće
Osnova kuće
Podužni presek kuće
Podužni presek kuće
Podužni presek kuće
Podužni presek kuće
Situacioni plan
Situacioni plan

Foto: Ricardo Bassetti, Gleeson Paulino, Jaqueline Lessa via Atelier Branco Arquitectura

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *