Kompleks EDGE Suedkreuz u Berlinu: Foto: Ilya Ivanov/TCHOBAN VOSS Architekten
Svetski projekti

Pečurke i do 15 metara nose najveću hibridno-drvenu konstrukciju u Nemačkoj

Inteligentna upotreba i drveta i betona u ovom projektu uštedela je do 80% CO2 po kvadratnom metru površine.

Smešten u oblasti između Zahsendama i železničke stanice u Šenebergu, novi kompleks mešovite namene nazvan EDGE Suedkreuz Berlin izveden je prošlog meseca pod upravom berlinskog arhitekte Sergeja Čobana i njegove firme Tchoban Voss Architekten.

Kompleks se sastoji od dve samostojeće strukture — veće zgrade Carré i manje zgrade Solitaire, koje zajedno zauzimaju ceo blok. Ova dva objekta sada su preuzela primat kao najveći hibridno-drveni kompleks zgrada u Nemačkoj i jedan od najvećih u Evropi.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Kompleks se sastoji od dva samostojeća objekta – većeg Carre i manjeg Solitaire; Foto: Ilya Ivanov/TCHOBAN VOSS Architekten

Atrijum kao srce projekta

Kompleks EDGE Suedkreuz Berlin deo je većeg razvojnog plana nove urbane četvrti u berlinskom Šenebergu, koji uključuje i objekte za stanovanje, kancelarijsko poslovanje, kulturu i trgovinu.

Pored upotrebe održivih hibridnih drvenih materijala, ključna ideja je bila da se zaposlenima obezbede različita okruženja sa mešavinom otvorenih i neformalnih prostorija za sastanke kako bi se upotpunili konvencionalni kancelarijski prostori.

Tako je srce projekta – prozračni atrijum, uspelo da stvori prostor za pamćenje sa jedinstvenom toplom atmosferom, piše ArchDaily.

Prozračni atrijum je srce ovog projekta; Ilustracija: Sergej Čoban

Zgrade formiraju snažan ulični front i definišu novi urbani trg sa zelenim površinama i prostorima za sedenje.

Kompleks čine dve sedmospratnice, gde je Carré trapezoidni četvorougao sa natkrivenim atrijumom, dok je zgrada Solitaire trapezoidni pravougaonik.

Ove dve zgrade zajedno pružaju prostor od 32.000 kvadrata, a pritom formiraju i snažan ulični front i definišu novi urbani trg sa zelenim površinama i prostorima za sedenje između dve strukture.

Dvospratni lobi zgrade Carré gleda na trg i vodi do centralno pozicioniranog ogromnog atrijuma. Ovaj zanimljivi volumen ima visinu plafona od 26 metara, što kulminira transparentnim krovom od ETFE folije, a koji nosi sistem drvenih rešetki.

Najviši od elemenata u atrijumu dostiže visinu od 15 metara; Foto: Ilya Ivanov/TCHOBAN VOSS Architekten

Pečurke povezane mostovima i stepenicama

Atrijumom dominiraju četiri elementa veličine drveta i oblika pečurki različitih visina. Ovi elementi kao da rastu prema nebu, a krov od folije doprinosi efektu staklenika.

Atrijum je dodatno razigran i društvenim i prehrambenim prostorima, dok šeširi pečuraka nose okrugle platforme za rekreaciju.

Najviši od ovih elemenata dostiže visinu od 15 metara i ima platformu prečnika 6,2 metra. Najniža pečurka visine je oko 4,5 metra sa prečnikom od 7,2 metra.

Ove četiri dominantne strukture povezane su mostovima i stepenicama, kako bi se međusobno stvorile veze među kancelarijskim prostorima.

Četiri dominantne strukture povezane su mostovima i stepenicama; Foto: Ilya Ivanov/TCHOBAN VOSS Architekten

Elementi napravljeni od drveta obogaćuju kompleks i unose prirodu u pojedinačne prostore.

Mnogi elementi zgrade, poput stubova, greda, prozora, vrata, ograda i raznih površina napravljeni su od drveta i izloženi su, obogaćujući kompleks i unoseći prirodu u pojedinačne prostore.

Zgrada je zapravo otvoreni ekološki sistem i može se reći da je jasna simbolička inspiracija za njenu arhitekturu bila šuma.

Objekat Solitaire takođe ima dvospratni lobi, a od drugog do sedmog sprata u ovoj zgradi organizovane su kancelarije. Kao i u slučaju zgrade Carré, drvo je i ovde sveprisutno.

Drvo je sveprisutno u oba objekta koji sačinjavaju kompleks; Foto: Ilya Ivanov/TCHOBAN VOSS Architekten

Fleksibilan modularni plan

Dok je ulaz u objekat sa trga, vertikalna komunikacija je obezbeđena preko centralnog jezgra sa izlaznim stepeništem i sadrži i dva lifta. Ovaj objekat može se pohvaliti područjem na krovu koje je poput bašte.

Obe zgrade imaju fleksibilan modularni plan na svim nivoima, a rasporedi otvorenog plana podstiču komunikaciju, ali uključuju i prostore za povlačenje, poput konferencijskih soba i posebnih zona kao što su saloni i timske kuhinje.

Osim ovoga, dve zgrade dele i podrumsku garažu sa 218 parking mesta za automobile i prostoriju za skladištenje 300 bicikala.

Obe zgrade imaju fleksibilan modularni plan na svim nivoima; Foto: Ilya Ivanov/TCHOBAN VOSS Architekten

Drveni elementi hibridno-drvene konstrukcije su prefabrikovani, te montirani na licu mesta.

Fasade imaju pravilnu mrežu koja se sastoji od održivih i otpornih betonskih ploča od staklenih vlakana. Mreža je artikulisana horizontalnim trakama i vertikalnim panelima u boji.

Može se reći da objekti komuniciraju u direktnom dijalogu kroz svoju geometriju, grafiku, proporcije i odnose između različitih elemenata dizajna.

Drveni elementi hibridno-drvene konstrukcije, uključujući i zidne i plafonske module su prefabrikovani, te montirani na licu mesta, a ova strategija je obezbedila precizan raspored izgradnje i vremensku efikasnost.

Na projektu je iskorišćeno oko 3.350 metara kubnih smrče; Foto: Ilya Ivanov/TCHOBAN VOSS Architekten

Inteligentna upotreba drveta i betona

Ukupno ima 1.190 drvo-hibridnih plafonskih elemenata koji nose 1.280 fasadnih lamelnih nosača i 445 zidnih elemenata sa drvenim okvirom ukupne površine od 16.000 kvadrata.

Tako je na ovom projektu iskorišćeno oko 3.350 metara kubnih smrče sa FSC sertifikatom, što je ukupno oko 1.200 stabala.

Prema rečima berlinskog arhitekte, inteligentna upotreba i drveta i betona u ovom hibridnom načinu gradnje uštedela je do 80% CO2 po kvadratnom metru površine.

Primenjeni građevinski materijali se u velikoj meri mogu reciklirati; Foto: Ilya Ivanov/TCHOBAN VOSS Architekten

Pošto objekat ima samo oko 30% težine konvencionalne zgrade, temeljna ploča je približno za oko 30% tanja.

Mala težina konstrukcije, kraće vreme izgradnje i dugotrajna izdržljivost su dodatne prednosti ovog načina gradnje.

Pritom, građevinski materijali se u velikoj meri mogu reciklirati, a pošto je objekat težak samo oko 30% težine konvencionalne zgrade, temeljna ploča je približno za oko 30% tanja.

Tokom čitavog projekta, pametna upotreba komponenti visoke tehnologije i obilje prirodnih materijala doveli su do stvaranja elegantnog, prilagodljivog i odgovornog radnog okruženja.

Finalni rezultat je elegantno, prilagodljivo i odgovorno radno okruženje; Foto: Ilya Ivanov/TCHOBAN VOSS Architekten

Grafički prilozi

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *