Grad Elinikon odražava novu paradigmu življenja, rada i uživanja u životu pored mora; Foto: The Ellinikon
Svetski projekti

Projekat Elinikon – Kraj Atine niče grad budućnosti vredan 8 milijardi evra

Smešten duž Atinske rivijere, novi megapolis će sadržati luksuzne hotele i restorane, „pametni park“ od 600 hektara, kao i najviši neboder u Grčkoj. 

Kolevka demokratije, zapadne civilizacije i suvlakija, Atina je dugo bila grad pun mogućnosti. Stoga ima smisla što će grčka prestonica uskoro biti dom za održivi novi megagrad koji se najavljuje kao najveći projekat urbane regeneracije u evropskoj istoriji.

Smešten na samo 20 minuta od ruševina Akropolja na mestu nekadašnjeg gradskog aerodroma i kompleksa Olimpijskog stadiona, Ellinikon ne samo da će udahnuti novi život Atini, već će služiti i kao turistička atrakcija sam po sebi.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Masterplan Elinikona; Ilustracija: theellinikon.com

Nova paradigma života kraj mora

U čitav projekat biće uloženo vrtoglavih 8 milijardi evra u privatnim investicijama, a iako tačan rok za završetak još uvek nije preciziran, poznato je da će grad budućnosti na kraju ponuditi luksuzne hotele i međunarodno poznate restorane, kao i najveću evropsku maloprodajnu četvrt i prostrani priobalni „pametni park“ od 600 hektara.

„Grad Elinikon odražava novu paradigmu življenja, rada i uživanja u životu pored mora“, rekao je za Robb Report izvršni direktor grčke holding kompanije za nekretnine LAMDA Development Odiseas Atanasiu.

Elinikon se najavljuje kao najveći projekat urbane regeneracije u evropskoj istoriji; Render: Foster + Partners

Ellinikon Experience Center najavljuje novu eru za budući prosperitet i inovacije Grčke.

Lociran u najvećem od tri aerodromska hangara, Iskustveni centar već sada pruža uvid u ono što će doći u Ellinikonu putem serije virtuelnih izložbi.

„Smešten u hangaru koji je grčko ministarstvo kulture označilo kao moderan spomenik, Ellinikon Experience Center najavljuje novu eru za budući prosperitet i inovacije Grčke. To je najbolji način da se projekat iskusi upravo sada, na globalnom nivou, koji će promeniti način na koji ljudi razmišljaju o pametnom urbanom razvoju, održivoj maloprodaji, rekreaciji, iskustvima putovanja i primorskom životu u godinama koje dolaze” – rekao je Atanasiu.

Iskustveni centar Elinikona pruža jedinstven uvid u ovaj projekat; Foto: The Ellinikon

Virtuelna šetnja kroz Elinikon

Jedan od interaktivnih modela na izložbi centra „Živeti u novoj eri“ koristi više od 25.000 pojedinačnih elemenata da istakne Elinikonove zelene površine, dizajne nove generacije i infrastrukturne projekte.

Posetioci takođe mogu krstariti obalom na simuliranom gliseru na izložbi „Živeti pored mora“ ili pogledati Botaničku biblioteku koja simulira floru parka.

Možete se čak i virtuelno prošetati kroz „Night Garden Dome“, koji oponaša park noću nizom svetlosnih traka, zvukova i mirisa.

Očekuje se da će prva faza Elinikona biti otvorena 2025. godine; Foto: The Ellinikon

Neboder Marina Tower će biti podeljen na dve kule, povezane preko više platformi sa bazenima.

Kao centralna tačka čitavog projekta izdvaja se stambeni neboder po imenu Marina Tower, koji će biti prekriven biljkama i postaće najviša zgrada u Grčkoj.

Strukturu visoku 200 metara dizajnirala je firma Foster + Partners, a neboder će biti podeljen na dve kule, povezane preko više platformi sa bazenima.

Kako su ranije za Dezeen objasnili iz firme Normana Fostera, objekat je dizajniran kao „jedna od najzelenijih visokih zgrada na svetu i predstavlja model održivog dizajna„.

Neboder Marina Tower u Elinikonu biće visok 200 metara; Render: Foster + Partners

Projekat sa globalnim uticajem

Ellinikon će se otvarati u fazama. Očekuje se da će prva faza, uključujući stambeni toranj i maloprodajnu i restoransku galeriju, biti otvorena 2025. godine.

Nakon toga će uslediti izgradnja sportskog kompleksa, marine i, kako je najavljeno, transportnog sistema nove generacije.

„Elinikon predstavlja projekat sa globalnim uticajem koji će takođe generisati ogromnu vrednost ulaganja i otvoriti hiljade radnih mesta za grčku ekonomiju“, dodao je na kraju Atanasiju.

Dve Fosterove kule biće povezane preko više platformi sa bazenima; Render: Foster + Partners

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Nastas

    Hvala na tekstu,…ništa manje se nije ni očekivalo od Normana Fostera.
    Objekat bi i bez zelenila bio zanimljiv,… lepo usklađena funkcija sa komforom kao i prirodnost materijala čine da objekat potvrđuje činjenicu da jednostavnost i doslednost nikad ne gube značaj.
    Biće poduhvat izvesti ovaj objekat sa velikim staklenim površinama, veliki prepusti sa terasama, kao i mostove sa bazenima. Nadam se da će te nas obradovati sa fotografijama kad
    se sve izvede.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *