Fasada od isprepletene jelovine: Foto: Xavier Brunet
Izdvojeno, Svetski projekti

Isprepletena fasada za novi urbani reper francuskog grada

Drvene trake od jelovine međusobno se prepliću čineći objekat pravom vizuelnom poslasticom.

Sen Nazer je grad i luka u zapadnoj Francuskoj smešten na mestu gde se Loara uliva u Atlantik. Zbog njegove atraktivne lokacije, ovaj grad postao je poželjno mesto za kupovinu nekretnine. Kako bi se iskoristio ovaj trend, nedavno je na jednom od bulevara, koji je gradska žila kucavica, nikla nova zgrada koja pleni pažnju svojom neobičnom fasadom.

Naime, sama zgrada pozicionirana je na veoma atraktivnoj lokaciji koji nudi potencijal da objekat na njoj postane novi urbani reper. Upravo su to arhitekte iz čileanskog biroa jba i iskoristile!

Foto: Xavier Brunet

Fasada je izvedena od drvenih traka koje se međusobno prepliću i po horizontali i po vertikali na mestu terasa.

Arhitekte su zgradu Floreal Apartments osmislile kao objekat P+7 u čijem prizemlju je smešten komercijalni deo. Jednostavne forme od betona i stakla, ova etaža poslužila je kao savršen temelj za izdizanje strukture kompaktne forme koja je dobila otvore u pravilnom rasteru 4×7.

Međutim, ono što činu ovu fasadu interesantnom jeste što je ona izvedena od drveta, odnosno od traka koje se međusobno prepliću i po horizontali i po vertikali. Time su terase jasno oivičene, a ceo objekat dobio je prirodan i nenametljiv izgled iako privlači poglede.

Foto: Xavier Brunet
Foto: Xavier Brunet
Foto: Xavier Brunet
Foto: Xavier Brunet

Filigranski detalji

Takođe, i druge fasade su dobile tretman koji podržava pročelje na bulevaru. One su urađene od ploča u sivoj boji tako da se pravi jak konrtast u odnosu na drvene trake što pojačava njihovu prirodnu teksturu. Spoj ove dve fasade urađen je kroz fin detalj, odnosno tako da je jedna drvena traka provučena kroz celu širinu fasade čime je ne samo naglašena spratnost već je prevelika siva površina vizuelno presečena, piše ArchDaily.

Na fasadi su korišćene drvene trake od jelovine koje su tretirane specijalnim materijalima koji poboljšavaju otpornost ovog prirodnog materijala.

Projekat:

Osnove
Osnove
Presek
Presek
Fasade
Fasade
Fasade
Fasade

Uspeh projekta

Zgrada od 2.240 kvadrata izvedena je 2017. godine, a arhitekte Jacques Boucheton, Marianne Fayolle i Raphael Picaper uspele su u svojoj zamisli. Ona je zaista postala novi urbani reper grada Sen Nazer.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *