Izdvojeno, Svetski projekti

Neobična kuća s ulaznom rampom dugom 25 metara

Pogledajte kako izgleda stambeni prostor koji će u budućnosti pretvori u galeriju.

Dugačke ulazne rampa obično viđamo kod javnih prostora, a retko u stambenoj gradnji. Ipak, pošto vlasnici jednog dana žele da pretvore svoju kuću u tematsku galeriju, poželili su da u nju ulazi preko rampe dugačke 25 metara.

U skladu sa ovakvim planovima, kuća je od početka organizovana kao izložbeni prostor. Formiranje rampe omogućava da kuća i prostori u njoj mogu da se sagledaju iz različitih perspektiva.

Ramp house 02

Ramp House smeštena je u mirnom kvartu Sao Paola i trenutno je dom ljudi koji se bave prikupljanjem jedinstvenih i istorijskih predmeta. Svi oni, poput afričkih maski, skladno su ukomponovani sa ostalim svakodnevnim predmetima i nameštajem, tako da se ne stvara osećaj muzejskog ambijenta.

Ramp house 03

Sa svojih 950 kvadrata, kuća je veoma prostrana ali i sadržajna. Dugačka rampa prolazi pored tri, od ukupno četiri nivoa kuće i omogućava kontinualni pogled na unutrašnjost.

Ramp house 05

Ramp house 04

Kuća je izgrađena od betonskih blokova, sa završnom obradom u drvetu koje se segmentno iz unutrašnjosti proteže na eksterijer kuće. Prilikom projektovanja stvoren je konstruktivni sistem koji omogućava stvaranje otvorenog plana, bez stubova, u razmaku i do 9,7 metara, piše Archdaily.

Ramp house 07

Ramp house 06

Opremanje enterijera išlo je u suprotnom pravcu kako se to inače čini. Naime, nameštaj je prilagođavan antikvitetima i umetničkim delima a ne obrnuto. U prostor su unešene stolice, fotelje i stolovi iz različitih epoha a radi se uglavnom od brazilskim dizajnerima mada ima i inostranih.

Ramp house 08

Enterijer je potpuno utopljen tavanicom koja je obložena u drvetu.

Ramp house 10

Celokupan prostor kuće će se jednog dana transformisati u novo mesto kulture, posvećeno kolekciji vlasnika koji su oni prikupljali decenijama.

Ramp house 09

Smaknutom fasadom kreiran je natkriveni prostor u prizemlju zaštićen od atmosferskih uticaja.

ramp-house-07

Projekat kuće potpisuje biro StudioMK27.

ramp-house-06

Foto: Fernando Guerra

Osnove i preseci kuće Ramp House

subsolo subsolo subsolo subsolo

Pročitajte i o ideji kako kupiti napuštenu banku i od nje napraviti galeriju.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *