Softver

Pogledajte kako se prave animacije u SketchUpu

Kreirajte scene i animirajte vaš objekat u SketchUpu kako biste ga bolje prezentovali klijentima.

SketchUp je postao program broj jedan za brzo i efikasno prezentovanje projekta u tri dimenzije. Međutim, njegove potencijali su veliki i on se može iskoristiti ne samo za renderovanje statičnih scena već i za animiranje objekata. Što je najbolje od svega, alati za animiranje su veoma jednostavni za korišćenje!

U videu iznad, možete videti koliko je animiranje jednostavno. Proces se sastoji u dodavanju željenih scena kojima određujete kuda treba da prođe kamera. Scene se postavljaju putem opcije View/Animation/Add Scene. Postavite toliko scena koliko je potrebno da pokažete ceo objekat. Preko opcije Scene Transitions i Scene Delay (u View/Animation/Settings) možete podesiti dužinu tranzicije, odnosno, dužinu zadrške u sekundama. Za svaku scenu možete birati stil (Window/Styles) kako biste napravili zanimljive prelaze između scena.

kako-napraviti-animaciju-sketchup-2

Nakon što ste postavili animaciju, eksportujete je preko opcije File/Animation/Video. Izaberite H264 kodek koji pravi snimke dobrog kvaliteta s razumnom veličinom fajlova. Pod Options možete birati kvalitet snimka: preporučujemo 720p, 24 frejma u sekundi s uključenim anti-aliasingom. Ukoliko video traje duže (preko dva, tri minuta), razmislite o smanjivanju broja frejmova ili rezolucije, kako ne biste dobili ogromne fajlove teške nekoliko stotina megabajta.

Kako podeliti video a da ga ne vide svi

Video možete podeliti s drugima tako što ćete ga uploadovati na popularni servis YouTube. Međutim, ukoliko ne želite da on bude javan, pri uploadu izaberite opciju Private što znači da će ga moći pogledati samo oni koje pozovete a pozivate ih ubacivanjem njihovih email adresa. Jedini problem može biti taj što navedeni kontakti moraju imati Google nalog… mada danas ga imaju gotovo svi.

Proverite koje novitete donosi SketchUp 2016.

Firme iz kategorije 3D modelovanje i animacija:

Dodaj firmu u Adresar

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *