Instagram profil Brutalizam i renesansa
Arhitektura

Brutalizam i renesansa: Instagram profil o doživljaju beogradske arhitekture

Arhitekta Jovana Radujko nedavno je na Instagramu pokrenula profil koji na jedan specifičan način slavi Novi Beograd i njegovu specifičnu arhitekturu.

Na društvenoj mreži Instagram dnevno se podeli oko 95 miliona postova, a tek jedan mali deo od toga ima stvarno neku vrednost. Kako bismo vam u moru postova ukazali na one najvažnije, ovom prilikom predstavljamo vam novi profil pod imenom Brutalizam i renesansa na kojem možete videti sjajne crteže novobeogradske arhitekture koje pravi arhitekta Jovana Radujko.

Prvi crtež iz ove serije nastao je jedno jutro, bez ikakvog specijalnog cilja, dok je pila kafu na terasi. Okačila ga je njen profil i reakcije prijatelja su bile i više nego dobre. To je Jovanu inspirisalo da nastavi dalje, pa je odlučila da ispuni ceo blok za crtanje i napravi jednu malu kolekciju tih, njoj veoma bitnih ambijenata. I tako je Jovana došla na ideju da otvori instagram profil samo za to.

Pokušavam da u svojim radovima predstavim doživljaje iz nekih svakodnevnih scena iz mog života

„Ceo život živim na Novom Beogradu, i vrlo sam vezana za njega. Dok sam bila dete, to je imalo neku drugu dimenziju u odnosu na sadašnjost, ali ono što je ostalo od tad do danas je osećaj pripadnosti i suživljavanja sa prostorima koji su me okruživali i okružuju„, kaže Jovana i dodaje: „ono što pokušavam da predstavim u svojim radovima su ti ambijenti, kadrovi, pogledi i možda najbitnije – doživljaji iz nekih svakodnevnih scena iz mog života.“

Zabeležena emocija trenutka

„Trudim se da nacrtam makar jedan crtež dnevno, ponekad uradim i dva… a ponekad nijedan.“, kaže Jovana za naš portal i dodaje: „Mislim da to dosta zavisi i od raspoloženja, jer želim da prenesem iskrenu emociju trenutka, koliko god to banalno zvučalo jer su u pitanju zgrade, ali mislim da tu ima nešto više, i da ljudi to vide.“

Pored raspoloženja, ulogu igra i pitanje vremena, jer Jovani za neke crteže treba i po nekoliko sati, s obzirom da se trudi da verno prikaže broj spratova, prozora, terasa.

Instagram profil Brutalizam i renesansa možete zapratiti ovde.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Dane

    Ovo izgleda izuzetno, svaka čast za Radujko! U ovo današnje vreme kada arhitekti moraju da se snalaze, bilo bi šteta ne iskoristiti takav talenat i napraviti bar majice ili šolje sa motivim crteža, ako ne i prodavati ih kao uramljena umetnička dela, umesto da budu prepuštena sudu društvene mreže. Sve najbolje u daljem radu!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *